‘400 miljoen accounts seksdatingsites Friend Finder Network gehackt’

De gebruikersgegevens van meer dan 400 miljoen accounts van Friend Finder Networks zijn gehackt. Dat meldt LeakedSource. Het gaat om zes databases van verschillende websites van het bedrijf, dat zich richt op online seksdiensten. Het gaat in ieder geval om e-mailadressen en wachtwoorden. LeakedSource zegt de database vooralsnog niet openbaar of doorzoekbaar te maken.

Het gros van de accounts, ongeveer 340 miljoen, is terug te vinden een een database van Adult FriendFinder. Van de websites Cams.com en Penthouse.com zijn volgens LeakedSource ook de databases met daarin respectievelijk 63 miljoen en 7 miljoen accounts gehackt. In totaal gaat het om ongeveer 412 miljoen accounts, wat dit een van de grootste bekende hacks ooit maakt.

Van alle accounts hadden 3,9 miljoen mensen hun voorkeurstaal op Nederlands ingesteld. Een directe verklaring voor dat relatief hoge aantal ontbreekt. Ruim 250 duizend gebruikers hadden zich aangemeld met een e-mailadres dat eindigt op @live.nl.

De wachtwoorden in de databases waren volgens LeakedSource slecht beveiligd. Ook was een groot deel direct zichtbaar, in welk geval ze helemaal niet versleuteld waren op het moment dat ze bij de organisatie onder ogen kwamen.

Oktober

De hack zou in oktober hebben plaatsgevonden. CSO berichtte toen al dat een hacker beweerde de database van Adult FriendFinder in handen te hebben. Een medewerker van Friend Finder Networks zei toen in een verklaring tegen CSO dat het bedrijf onderzocht of het slachtoffer was van een hack.

Het totale aantal van 412 miljoen accounts maakt deze hack één van de grootste openbare hack die tot nu toe bekend is. Bovenaan het lijstje stond tot nu toe Yahoo, waar een half miljard accounts is buitgemaakt. MySpace bevestigde deze zomer dat er een hack bij het bedrijf heeft plaats gevonden. In de uitgelekte database bevonden zich gegevens van ongeveer 360 miljoen accounts.