Grootste vliegtuig ter wereld rond eerste testvlucht af

De Airlander 10, een hybride vliegtuig, zeppelin en helikopter, heeft voor het eerst gevlogen. Na maanden voorbereiding bracht het voertuig twintig minuren door in de lucht boven Groot-Brittannië. Daarna landde de Airlander veilig op Cardington Airfield, ten noorden van Londen.

De Airlander 10 was in eerste instantie bedoeld voor het Amerikaanse leger, maar kreeg na 2013 geen financiering meer vanwege bezuinigingen. Dankzij twee crowdfundingcampagnes en subsidies van de Europese Unie en de Britse overheid werd er toch genoeg geld bij elkaar verzameld.

De Airlander 10 heeft een behoorlijk vreemde vorm – veel mensen vergelijken het met het achterwerk van een mens – maar is wel een stuk beter voor het milieu dan de meeste vliegtuigen. Het stoot namelijk veel minder CO2 uit. Het vliegtuig, dat ruim 91 meter lang is, heeft vier motoren. Interessant is dat er geen stapels metaal nodig zijn om het vliegtuig in zijn vorm te houden, dit gebeurt namelijk met helium dat onder druk staat. In totaal gaat er 38.000 kubieke meter aan helium in het vliegtuig om hem volledig op te blazen.

Ander interessant punt is dat de Airlander 10 geen landingsbaan nodig heeft, het kan namelijk op alles landen. Zelfs op sneeuw, ijs en het water. Dit feit maakt het voertuig interessant voor het afleveren van spullen in afgelegen gebieden, bijvoorbeeld een olieplatform op zee. Als er mensen aan boord zijn kan het vliegtuig vijf dagen in de lucht blijven hangen, zonder bemanning houdt hij het zelfs twee weken vol.