Grootste vliegtuig ter wereld gecrasht tijdens testvlucht

Oef, dat ging snel de verkeerde kant op. Afgelopen week schreven we nog hoe het grootste vliegtuig ter wereld met succes zijn eerste testvlucht had afgerond – maar nu is datzelfde vliegtuig neergestort. Tijdens de landing bij een testvlucht knalde de vliegmachine volgens de BBC op een telefoonpaal, waardoor de landing verkeerd verliep. Hierdoor is in elk geval de cockpit beschadigd.

Het goede nieuws: tijdens de crash is er volgens de makers van de Airlander 10 niemand gewond geraakt. Enkel het vliegtuig heeft een beschadiging. Maker HAV heeft nog niet op de gefaalde landing gereageerd. De schade kan wel eens duur zijn om te repararen, aangezien het gehele voertuig 25 miljoen pond (bijna 30 miljoen euro) heeft gekost.

HAV wil tegen 2021 maar liefst 10 Airlanders bouwen. De vliegtuigen kunnen vijf dagen achter elkaar in de lucht blijven hangen, of zelfs twee weken als er geen bemanning aan boord is. Daarbij stoten ze ook nog eens veel minder CO2 uit dan gewone vliegtuigen. Een landingsbaan is ook niet nodig – of nou ja, dat is uiteindelijk de bedoeling. Een landing in een weiland ging bij de meest recente testvlucht immers niet al te best.