Grote fabrikanten gaan aan de slag met Google’s Brillo en Weave voor IoT-producten

Brillo OS

In het voorjaar van 2015 kondigde Google een taal aan waarmee Internet of Things-apparaten met elkaar kunnen praten: Weave. En dat niet alleen: Google kwam ook met een besturingssysteem, een soort Android, voor slimme apparaten: Brillo. Op de CES zien we nu dat verschillende grote fabrikanten hiermee aan de slag gaan, wat zou kunnen betekenen dat we meer samenwerking gaan zijn tussen apparaten van verschillende fabrikanten.

Asus komt bijvoorbeeld met een smart home-hub die het makkelijker moet maken om slimme producten te bedienen met je smartphone. Later dit jaar wil Asus meer producten lanceren die op Brillo draaien. LG heeft nog geen concrete producten, maar het bedrijf haalde in zijn CES-persconferentie Brillo en Weave te omarmen en haalde daarvoor zelfs een Product Manager van Google op het podium.

Chipfabrikant Marvell kondigde een wifi-chip aan die automatisch Weave ondersteunt. Daar hebben we nu nog helemaal niks aan, maar hierdoor wordt het voor fabrikanten een stuk makkelijker om Weave te gaan ondersteunen. Een belangrijke stap dus voor Google.

De aankondigen zijn nog weinig concreet, maar later dit jaar gaan we waarschijnlijk ook echt apparaten die Weave ondersteunen op de markt zien. Tegelijkertijd is er al veel concurrentie op het gebied van IoT-standaarden en is het nog afwachten hoe groots Google aandeel daarin uiteindelijk wordt.