Grote techbedrijven gaan samen standaarden voor Internet of Things ontwikkelen

Internet of Things

Onder meer Microsoft, Samsung, Intel en Qualcomm gaan samenwerken om het Internet of Things te standaardiseren. De bedrijven zijn, samen met nog een heleboel andere bedrijven, de Open Connectivity Foundation gestart. Die heeft als doel om een open Internet of Things te creëren, waarbij apparaten en diensten beter samenwerken. Het doel is uiteindelijk om het Internet of Things te standaardiseren op zowel hardware-, als netwerkvlak.

Er was eerder al een kleinere organisatie, de Open Interconnect Consortium, die is opgegaan in de Open Connectivity Foundation. Een bredere samenwerking komt als geroepen nu er steeds meer partijen IoT-diensten en producten op de markt brengen. Samenwerking tussen systemen van fabrikanten is op dit moment nog een groot probleem.

Concrete plannen heeft de organisatie overigens nog niet. Maar het doel is duidelijk:

Uiteindelijk kan een breed scala aan consumenten, zakelijke en ingebouwde apparatuur en sensoren van diverse fabrikanten, dankzij OCF-specificaties, protocollen en open source-projecten, veilig en probleemloos met elkaar samenwerken.

De kans is groot dat ook andere bedrijven zich nog aansluiten als de plannen concreter worden of er standaarden zijn afgesproken.