‘Grote techbedrijven willen versleuteling verbeteren’

Terwijl het encryptiedebat tussen Apple steeds grotere vormen aanneemt, proberen andere grote techbedrijven alvast hun versleuteling te verbeteren. Volgens bronnen van The Guardian zijn Facebook, Google, Snapchat en WhatsApp namelijk hard bezig om vaker encryptie te gebruiken. Daardoor zijn gegevens veiliger opgeslagen bij de diensten van de bedrijven en kan bijvoorbeeld politie er minder makkelijk bij.

Daarmee doen de techbedrijven precies wat de FBI wil voorkomen. Door data te versleutelen kunnen zij minder goed crimineel onderzoek uitvoeren, zoals nu ook het geval is bij het onderzoek naar de aanslag in San Bernardino. Het is de reden waarom Justitie in de VS een rechtszaak tegen ook WhatsApp overweegt.

De grote techbedrijven hadden hun steun voor Apple al uitgesproken. Door de versleuteling aan te scherpen, zouden de bedrijven meer dan alleen uitspraken gebruiken om het hackdebat te steunen. De bedrijven vinden dat ze daarmee privacy mogelijk maken, iets dat bij technologie van groot belang zou zijn. Inlichtingendiensten zouden immers makkelijker kunnen bespioneren zonder encryptie.

De initiatieven zouden in de komende weken openbaar moeten worden. WhatsApp zou op korte termijn versleuteling willen aanbieden voor audiogesprekken, terwijl Snapchat de achterliggende systemen veiliger wil maken op zijn netwerk. Google zou op het moment druk bezig zijn met een nieuwe, versleutelde maildienst.