De Digital Millenium Copyright Act (DMCA) moet worden aangepast, want de wet zorgt ervoor grote techbedrijven over de rug van muzikanten en andere artiesten geld verdienen. Dat zeggen meer dan honderd artiesten en managers uit, die met deze claim de Amerikaanse overheid oproepen om de wet te wijzigen. Dat meldt Bloomberg.
De DMCA stamt uit 1998. Plekken waar bijvoorbeeld veel muziek gehost wordt, zoals YouTube, hebben in de tussentijd hun intrede gedaan en zorgen voor de gratis beschikbaarheid van muziek aan een groot publiek. Het streamen van muziek, ook via YouTube, wordt steeds populairder. Het levert de industrie geld op, maar illegale uploads kost ze ook veel geld.
Op dit moment zijn websites niet aansprakelijk voor het materiaal dat hun gebruikers uploaden. Volgens de artiesten zorgt dat voor ‘een ondoordringbaar schild waarachter deze techbedrijven zich verschuilen’. Ondertussen wordt rondom illegale content voor miljoenen aan advertenties verkocht, zonder dat de artiesten daarvoor worden gecompenseerd.
Het United States Copyright Office buigt zich momenteel over de kwestie. Dit overheidsorgaan kan de DMCA zelf niet aanpassen, maar wel invloed uitoefenen op het Amerikaanse congres. Het wil onderzoeken welke invloed de DMCA heeft op onder andere misgelopen inkomsten. Belanghebbenden konden tot gisteren een reactie insturen. Het Copyright Office gaat in de toekomst de kwestie ook in het openbaar bespreken.