Grote techbedrijven weigeren versleuteling te verslappen na aanslagen Parijs

Een gezamenlijke industriegroep van Microsoft, Apple en Google pleit al lange tijd voor sterke versleuteling binnen software, waardoor bijvoorbeeld chatdiensten niet zomaar afgeluisterd kunnen worden. De aanslagen in Parijs brengen daar geen verandering in. Dean Garfield, president van de Information Technology Industry Council, zegt dat zwakkere versleuteling niet de manier is om dit soort tragedies te voorkomen. Dat meldt Reuters.

Het is de eerste keer sinds de aanslagen in Parijs dat de industrie zich uitlaat over de situatie. Amerikaanse overheidsinstanties vroegen techbedrijven na de aanslagen om de versleuteling van hun diensten te verzwakken, om zo spionage makkelijker te maken. De instanties beweren dat de spionage helpt om toekomstige aanslagen te voorkomen.

Garfield zei het volgende over de kwestie:

Na een verschrikkelijke tragedie zoals de aanval in Parijs, zoeken we natuurlijk naar oplossingen. Het verslappen van versleuteling is echter niet een oplossing.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn al langer kritisch over de versleuteling van sommige online diensten. De FBI heeft meermaals gezegd dat bijvoorbeeld de encryptie van iMessage in de weg staat, waardoor ze geen criminelen kunnen vangen. Veel grote techbedrijven kiezen echter voor versleuteling, omdat dit de privacy van gebruikers kan waarborgen.