De Britse krant The Guardian heeft meer dan honderd interne documenten van Facebook gepubliceerd. Het gaat om interne documenten waaronder handleidingen en presentaties die richtlijnen voor moderators rond bepaalde content beschrijven.
Het bedrijf krijgt veel commentaar op hoe het met bepaalde gevoelige onderwerpen omgaat. Vooral de inhoud van livestreams ligt daarbij onder vuur en volgens critici doet het sociale netwerk te weinig om die te reguleren.
Uit de documenten van The Guardian blijkt dat moderators maar 10 seconden de tijd hebben om een keuze te maken. Het sociale mediabedrijf bekijkt 6,5 miljoen aanduidingen van mogelijke nepaccounts per week.
Veel van de moderators uitten hun zorgen over de inconsistentie en eigenaardige inhoud van sommige beleidsregels, schrijft persbureau Reuters. De regels rond seksuele inhoud zijn bijvoorbeeld de meest complexe en verwarrende.
Het livestreamen van pogingen tot zelfverminking wordt toegaan, omdat het sociale netwerk ‘geen mensen wil censureren of straffen die in nood zijn’. Door de livestream zouden kijkers nog zelf hulp kunnen bieden of relevante instanties kunnen bellen.
Beelden van abortussen zijn ook toegestaan, als er maar geen naakt in voorkomt. Dierenmishandeling is ook geen probleem. Alleen in extreme gevallen wordt dit aangeduid als schokkend. De beelden worden bij het sociale netwerk toegestaan om ‘bewustzijn te creëren en om dit te veroordelen’.
Iets dat niet toegestaan wordt is een bedreiging aan een specifiek persoon. Als voorbeeld wordt Amerikaans president Donald Trump aangehaald. Je mag niet oproepen om hem dood te schieten, maar je kunt wel uitleggen hoe je het best iemands nek kunt breken.
Context is van belang
Of iets aanstootgevend is, is vaak afhankelijk van context. Hierdoor blijven er altijd grijze gebieden bestaan. In een reactie aan The Guardian laat Monika Bickert, het hoofd van Facebooks afdeling rond dit beleid wereldwijd, weten dat het sociale netwerk bijna 2 miljard gebruikers heeft en dat het moeilijk is een eenduidig beleid op te stellen.
Uit de opgestelde regels blijkt dat de regels na eerdere kritiek aangepast zijn om ‘nieuwswaardige uitzonderingen’ toe te staan. Het sociale netwerk kwam in opspraak nadat video’s van politiegeweld in de VS verwijderd werden en een historisch beeld van de Vietnamoorlog — waarin een naakt meisje te zien is — geweerd werd.
Het sociale netwerk zegt aan betere middelen te werken, waardoor dit soort misstanden in de toekomst minder zullen voorkomen.