Numrush

Hack Your Future leert vluchtelingen programmeren en lost het tekort aan IT’ers in Nederland op

In Nederland heerst een probleem: er is een tekort aan IT’ers. Ondertussen vluchten mensen vanuit hun eigen land naar dat van ons, waar ze vervolgens om diverse redenen moeite kunnen hebben met het vinden van een baan. Hack Your Future probeert beide problemen op te lossen, door de vluchtelingen te leren programmeren.

Hack Your Future is een non-profit organisatie die vluchtelingen in zes maanden tijd leert programmeren. Na die zes maanden hebben ze alle kennis en handvaten om aan de slag te kunnen als stagiair bij een stage, of misschien zelfs al als werknemer. Zo krijgen ze de kans om hun eigen leven op te bouwen, nadat ze naar Nederland gevlucht zijn.

De organisatie werd in 2015 opgericht door Gijs Corstens. “Er komt heel veel talent naar Nederland. Veel van hen zijn werkloos of komen wel aan het werk, maar ver onder hun potentie”, vertelt hij over de start van Hack Your Future. En dat terwijl er een groeiend tekort aan programmeurs is in ons land. “Wij proberen dat te doorbreken door deze mensen een goede opleiding te geven.”

Full-stack developer

Een echte win-win-situatie dus. De studenten bij Hack Your Future worden geselecteerd op hoe goed ze Engels spreken en moeten motivatie hebben. Er wordt namelijk wel verwacht dat je iedere zondag bij de les bent en thuis nog eens 25 uur per week studeert.

Maar na de cursus weet je dan ook veel. “We leiden ze op tot full-stack developers”, vertelt Philipp Beau, vrijwillig mentor bij de organisatie. Hij begon ongeveer 9 maanden geleden bij de organisatie en is oprichter en CTO van zijn eigen bedrijf: Dat Huis. Daar werkt hij bovendien ook als full-stack developer.

Als full-stack developer ben je in staat om te werken aan twee kanten van software en websites: de voorkant (front-end) – die de gebruikers zien – en de achterkant (back-end). “De cursus begint met HTML en CSS, later krijg je ook Javascript, MongoDB en React”, aldus Beau. Na de cursus kunnen de vluchtelingen nog kiezen om alsnog een van de twee kanten op te gaan, of full-stack te blijven.

60 mensen geslaagd

Maar is het wel zo gemakkelijk om te leren programmeren in een vreemd land? “In eerste instantie is het niet zo moeilijk om de taal aan te leren”, zegt Beau. “Maar later, als je naar de moeilijkere talen gaat, blijken ze niet zo vergevend te zijn.” Bij die talen doet je computer namelijk exact wat je zegt. En als je een fout maakt, gaat het dus fout. “Iedereen heeft daar even moeite mee”, aldus Beau. “De eerste twee weken zijn vrij eenvoudig, maar daarna wordt het gedurende twee maanden echt even moeilijker.”

Niet iedereen weet de cursus dan ook helemaal af te maken, maar de cijfers zijn toch erg positief. “Inmiddels hebben 60 mensen het programma afgerond”, zegt Corstens. “Het is voor iedereen lastig, maar je moet het vooral heel leuk vinden en er veel tijd in steken.” De mensen die de cursus niet afronden, hebben vaak persoonlijke problemen waardoor het niet lukt.

Veel van de cursisten gaan na de zes maanden aan het werk: ruim 50 mensen hebben na de cursus een baan gevonden, maar liefst 95 procent. Ook daar worden ze bij geholpen, want onder de mentoren en sponsors is een groot netwerk aan bedrijven die programmeurs nodig hebben. En de mensen die niet gaan werken, gaan vaak verder studeren.

Leer jezelf helpen

Het belangrijkste van Hack Your Future is echter niet dat mensen werk krijgen, maar dat ze zichzelf leren helpen, stelt Corstens. “Ze krijgen de vaardigheden om voor zichzelf te zorgen. En daarbij hoort een goed inkomen.”

Voor Beau is het bovendien belangrijk dat mensen een ander beeld krijgen van vluchtelingen. “Ze komen hier en hebben niks. Maar ze kunnen wel wat, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. Een groot deel van hen is zelfs hoog opgeleid”, aldus Beau. En de cursisten tonen in ieder geval genoeg motivatie: “Ze werken echt heel, heel erg hard.”

Hack Your Future draait op donaties en sponsors. Zo worden er laptops gesponsord door bedrijven aan vluchtelingen die er geen hebben. De lessen worden gegeven door vrijwilligers die zelfs als programmeur werken.

Foto boven het artikel: Richard Rigby