Numrush

Hackaball: een bal die kinderen spelenderwijs leert programmeren

Er is de laatste tijd veel te doen omtrent de technologische ontwikkeling en het onderwijs. Onlangs lanceerden wij ons nieuwe online magazine RUSH, waarbij de eerste editie volledig in het teken staat van de toekomst van het onderwijs.

Hieruit blijkt dat programmeren een steeds belangrijkere skill wordt voor toekomstige medewerkers en ondernemers, waardoor de vraag zich voordoet of programmeren geen verplicht vak moet zijn op school. Om kinderen aan het programmeren te krijgen worden er steeds meer initiatieven gelanceerd. Naast Robomind kunnen we binnenkort ook de Hackaball verwachten.

De hackaball is een bijzondere bal waarmee kinderen naast overgooien en voetballen ook nog kunnen spelenderwijs kunnen leren programmeren. Via diverse programmeermethoden zijn kinderen (en volwassen) in staat om de bal volledig naar eigen wens aan te passen. Zo is het mogelijk om de bal licht te laten geven in diverse kleuren, het uiterlijk aan te passen en kunnen kinderen de bal geluiden laten produceren.

Binnen in de bal zit een vracht aan technologie met onder andere een gyroscoop, accelerometer, vibratie-motor, negen ledlampjes, een speaker en een oplaadbare batterij. Via Bluetooth zijn gebruikers in staat om de technologie van de bal te verbinden aan een iPad, waarna zij de mogelijkheid krijgen om de bal naar eigen wens te programmeren.

Volgens de makers was het doel om een bal te ontwikkelen met een aantrekkelijke, simpele interface, zodat kinderen worden uitgenodigd om te gaan programmeren. Door de bal leuke functionaliteiten te bieden hopen de makers dat kinderen het programmeren leuk gaan vinden, waardoor zij in de toekomst eerder een ‘technische’ studie zullen kiezen.

Volgens Jon Marshall van het ontwerp bureau Map was niet zo zeer de ontwikkeling van de techniek een probleem, maar was de grootste uitdaging dat de bal ook tegen een stootje kan.

In de eerste plaats is het natuurlijk een bal waarmee kinderen spelen, maar we moeten er wel voor zorgen dat de techniek niet kapot gaat tijdens het overgooien.

Marshall laat weten dat de bal daarnaast ‘opengemaakt’ moet kunnen worden, aangezien gebruikers de batterij anders niet op kunnen laden.

De hackaball is inmiddels gelanceerd op Kickstarter en is te bestellen voor een prijs van 69 dollar. Naar verwachting zal de bal kort voor de kerst verscheept worden.