‘Hacker’ stort 2,4 miljoen euro terug naar ‘slachtoffer’ Coindash

De startup Coindash kwam in juli negatief in het nieuws omdat het bedrijf door een blunder slachtoffer was geworden van diefstal. Coindash is een platform waarmee gebruikers hun investeringen in cryptomunten kunnen beheren. Toen het bedrijf aan zijn eigen initial coin offering (ICO) begon, zou een hacker het ethereum-adres vervangen hebben door zijn eigen adres. Gevolg: mensen stuurden hun geld niet naar Coindash, maar naar de hacker.

Met deze ‘simpele truc’ wist de hacker 43.000 Ether op te halen, omgerekend nu ongeveer 10 miljoen euro. Het vreemde: de dief heeft een deel daarvan vorige week teruggegeven. Vorige week maakte Coindash bekend dat 10.000 Ether (omgerekend ongeveer 2,4 miljoen euro) is gestort op het Coindash-adres.

Waarom de dief ongeveer een kwart van zijn gestolen Ether terug heeft gestort, is onbekend. Alon Murdoch, de CEO van CoinDesk, zegt tegen Motherboard verbaasd te zijn. Hij is niet door de hacker benaderd, zegt hij.

Argwaan

De eenvoud waarmee de hacker in slechts enkele minuten 43.000 Ether wist te bemachtigen, wekte in juli al argwaan bij gebruikers. Toen berichtte Motherboard ook al over beschuldigingen dat de ‘hack’ van binnenuit is georganiseerd.

Met de truc zouden de makers van Coindash weg kunnen lopen met miljoenen dollars aan ‘investeringen’, terwijl ze een anonieme hacker de schuld konden geven. Bewijs dat dat gebeurd is, is er echter niet. Toch maakt het feit dat de hacker een deel van de Ether heeft teruggegeven het verhaal nog wat bizarder.