Hacker verkoopt medische gegevens 655.000 Amerikaanse patiënten

Het deep web staat vol met illegaal verworven gegevens die je kunt aanschaffen, maar het gaat daarbij meestal om wachtwoorden, e-mailadressen of gebruikersnamen. De data die een hacker recent plaatste is van een heel andere orde. Iemand probeert namelijk de medische gegevens van maar liefst 655.000 Amerikaanse patiënten te verkopen, aldus Deep Dot Web.

’thedarkoverlord’ zou maar liefst drie medische instanties hebben gehackt door gebruik te maken van een specifieke exploit. Door deze drie databases te combineren zou hij de medische data van rond de 655.000 mensen in handen hebben. Terwijl de hacker zijn buit verkoopt, eist hij ook losgeld bij de medische organisatie. Hoeveel hij vraagt is onduidelijk. Hij stelt enkel dat het een “bescheiden bedrag” is in vergelijking met de mogelijk geleden schade.

De patiëntdata is trouwens niet goedkoop. De hacker verkoopt de drie databases apart voor 60, 170 en 300 bitcoins. Omgerekend is dat ongeveer 35.000, 98.000 en 175.000 euro. De kans dat een willekeurige hacker de data voor de gein zal opkopen is dus klein – alleen internetcriminelen met een specifiek plan hiermee zullen dat waarschijnlijk doen.