Hackers kapen radiostations om podcast uit te zenden

Hoe zorg je ervoor dat een podcast in een keer door een groot publiek wordt beluisterd? Een groep Amerikaanse hackers wist een wat radicale manier te vinden. Zij kaapten de computers van meerdere radiostations, om zo een podcast over ‘furries’ uit te zenden. Hierdoor konden luisteraars in meerdere Amerikaanse staten ineens meeluisteren naar negentig minuten over seks in dierenpakken.

Volgens Ars Technica werden op dezelfde dag meerdere radiostations getroffen door dezelfde hack, waaronder top 40-station KIFT uit Colorado, muziekstation KXAX uit Texas, een radiozender uit Denver en een nog niet nader genoemd kanaal. Bij KIFT konden de hackers negentig minuten lang een aflevering van de ‘Furcast’ uitzenden, terwijl KXAX het programma “een of twee uur” liet draaien.

Volgens KXAX-eigenaar Jason Mclelland werd in de aflevering gesproken over de seks van twee mannen en een vrouw in dierenpakken. Er was ook sprake van “grof taalgebruik”, iets dat de radiozender normaliter niet uitzendt.

De makers van de podcast zeggen niks te maken te hebben gehad met de hack. Zij werden op de dag van de aanval ineens getroffen door dezelfde hackers, toen hun podcastaflevering bovenmatig veel werd gedownload. De podcasters benadrukken dat hun podcast voor een zeer specifieke doelgroep wordt gemaakt, en dat ze helemaal geen mainstreampubliek willen bereiken.

Toch bereikte de podcast een grote groep mensen. Iets waar de leden van het Furcast-team misschien niet op zaten te wachten, maar andere podcasters zouden wellicht jaloers zijn. We hadden het er eerder deze week immers al over dat het groeien van een podcast lastig kan zijn.