‘Hackers kraken beveiliging iOS 9 al voor de officiële release’

iOS 9 is nog niet officieel te downloaden, maar Apple lijkt nu al een probleem te hebben. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem is namelijk gekraakt door hacker iH8snow, die het zo mogelijk maakt om een jailbreak te installeren.

Het was een tijdje rustig in de jailbreak-scene, omdat Apple het de hackers steeds lastiger maakt. Het duurt namelijk nooit lang voor de techgigant een nieuwe software-update vrijgeeft, waarmee regelmatig lekken in iOS gedicht worden. Zo zorgt het bedrijf ervoor dat jailbreakers telkens opnieuw moeten zoeken naar kwetsbaarheden. In dit geval zijn de hackers Apple te snel af, want nog voor iOS 9 officieel te downloaden is, staat de jailbreak al klaar.

Het is voor Apple bijzonder pijnlijk dat juist nu blijkt dat iOS 9 te kraken is. Het bedrijf gaf deze week namelijk de Golden Master-versie vrij: de iOS 9-versie die volgende week beschikbaar komt voor het grote publiek. Apple schermt bepaalde onderdelen van het besturingssysteem in deze versie af, zodat jailbreaken zo goed als onmogelijk had moeten zijn.

Het is nog niet bekend hoe het iH8snow alsnog gelukt is om toegang tot het systeem te krijgen, maar in onderstaande video laat hij zien dat de jailbreak daadwerkelijk werkt zoals het moet. Mogelijk hoopt hij nog voor de iOS 9-release op 16 september een partij aan zich te binden die een eigen app store met zijn jailbreak wil meeleveren. Daar is namelijk vooral in China veel geld mee te verdienen.