Hackers kraken rijdende Jeep, nemen op afstand besturing over

Veiligheidsexperts hebben de eigenaren van voertuigen van Fiat Chrysler Automobiles opgeroepen zo snel mogelijk met hun auto naar de dealer te gaan. De auto’s blijken namelijk op afstand te hacken, waarbij onder andere de motor uitgezet kan worden.

Fiat Chrysler maakt gebruik van Uconnect om zijn auto’s via een app te laten starten, te ontgrendelen of de koplampen te laten knipperen. Dit systeem was echter alles behalve waterdicht, zo demonstreerden Charlie Miller en Chris Valasek vorige week. Zo’n beetje alle functies in de auto kunnen van buitenaf namelijk aangestuurd worden. Zo toonden zij hoe ze de auto’s konden laten sturen en hoe ze op afstand de remmen bedienen. We hoeven jullie vast niet uit te leggen waarom dat levensgevaarlijk kan zijn.

Miller en Valasek brachten Fiat Chrysler negen maanden geleden al op de hoogte van de problemen, maar wachtten bewust met hun onthulling tot er een oplossing beschikbaar was. De autofabrikant rolde 16 juli namelijk een update uit voor Uconnect. Deze update moet echter uitgevoerd worden door de dealer, dus het is belangrijk dat iedereen met een auto van Fiat Chrysler hiervoor zo snel mogelijk een afspraak maakt.

Mocht je twijfelen aan het belang van deze update: in onderstaande video van Wired is te zien hoe verslaggever Andy Greenberg plotseling de controle over zijn auto kwijt is.

De hack toont aan dat er voor vrijwel elke autofabrikant werk aan de winkel is, want het kan desastreuze gevolgen hebben als blijkt dat meer auto’s kwetsbaar zijn voor hackers. Daarnaast zijn de eerste zelfrijdende auto’s in ontwikkeling. Ook deze voertuigen zijn (deels) afhankelijk van internet en zijn in theorie dus door iedereen met de juiste kennis te benaderen.