Griekse banken worden afgeperst met DDoS-aanvallen

Drie Griekse banken worden door een groep internetcriminelen genaamd de Armada Collective aangevallen, aldus The Financial Times. Met DDoS-aanvallen proberen ze het internetverkeer van de banken plat te leggen. De banken worden op deze manier online afgeperst: de Armada Collective zegt te stoppen met zijn aanvallen, als iedere bank 20.000 Bitcoin heeft betaald. Omgerekend ongeveer 6,8 miljoen euro.

De aanvallers wisten het online verkeer van iedere bank al eens succesvol neer te halen. Hierdoor werden transacties bij de banken verstoord, waar klanten last van hadden. Toch weigeren de banken om zich te laten afpersen. De internetcriminelen hebben nog geen cent ontvangen en investeren in plaats daarvan in betere DDoS-beveiliging. Met succes, aldus een politiewoordvoerder:

Omdat geen enkele bank reageerde op de afpersing, probeerden de hackers het dit weekend en vandaag nog eens. We hadden de beveiliging echter verbeterd in de tussentijd, waardoor diensten niet werden verstoord.

De Armada Collective probeerde al eerder grote instanties aan te vallen. Zo werd bijvoorbeeld het verkeer van grote e-mailproviders ook al door de groep verstoord. Een DDoS-aanval wordt ook steeds makkelijker: Lizard Squad stelde eerder dit jaar zijn software hiervoor beschikbaar, waardoor iedereen een aanval kan ‘huren’ bij deze hackersgroep.