Hackers stalen in 2017 14 miljoen euro van Russische banken via Cobalt Strike

In 2017 zouden hackers ruim 1 miljard roebel (14 miljoen euro) hebben gestolen van Russische banken. Dat stelt Dmitry Skobelkin, directeur van de Russische Nationale Bank, meldt Reuters. De banken en kredietbureaus werden vorig jaar getroffen door 21 “aanvalsgolven”. De hackers zouden gebruik hebben gemaakt van de veiligheidssoftware Cobalt Strike.

Met Cobalt Strike wordt de beveiliging van bedrijven getest. De software is echter ook te gebruiken om aanvallen uit te voeren. “Meer dan 240 kredietorganisaties zijn getroffen door de aanvallen, waarvan er elf zijn geslaagd. Daarbij is meer dan 1 miljard roebel gestolen”, aldus Skobelkin.

Er is een groep die Cobalt heet, en de software gebruikt om pinautomaten aan te vallen. De groep deed dit in tientallen landen in 2016. Daarbij werden de pinautomaten geforceerd om geld uit te spugen. Skobelkin zegt dat de Russische bank waarschuwingen heeft verstuurd naar ruim 400 organisaties die vorig jaar het doelwit waren van de Cobalt-groep.

Aanvallen vanuit Rusland

Rusland wordt zelf overigens verdacht van het uitvoeren van diverse cyberaanvallen op andere landen. Zo vermoeden experts dat het land achter de aanval tijdens de opening van de Olympische Spelen zat. Daar is echter geen concreet bewijs voor.