Hackers wisten data 60.000 Facebook-gebruikers te stelen via quizzen

Facebook

Twee Oekraïense mannen hebben online quizzen gebruikt om de gegevens van ruim 60.000 Facebook-gebruikers te stelen. Dat blijkt uit een rechtszaak die het sociale medium is begonnen, meldt The Daily Beast.

Via de quizzen werden gebruikers overgehaald om malafide browser-extensies te installeren, die data van hun profiel en vriendenlijst halen. De data werd vervolgens op buitenlandse servers opgeslagen.

De twee mannen zouden de extensies gebruikt hebben om hun eigen advertenties op de nieuwsfeed van Facebook te plaatsen wanneer hun slachtoffers de website bezochten via aangetaste browsers. Het bedrijf geeft geen motief voor het verzamelen van de data, maar mogelijk was dit om namen van vrienden in de advertenties te plaatsen. Daarmee zouden de advertenties lijken op echte Facebook-advertenties.

Aanklacht

De twee mannen worden nu aangeklaagd voor het schenden van de Californische en federale anti-hacking-wet, evenals fraude en het schenden van de algemene voorwaarden van het sociale medium. Het sociale medium stelt dat de campagne vooral gericht was op slachtoffers die Russisch spreken.

“In totaal hebben de verdachten ongeveer 63.000 browsers aangetast die gebruikt worden door Facebook-gebruikers, en voor ruim 75.000 dollar aan schade gezorgd”, aldus het bedrijf in de rechtszaak. De kosten worden aangedragen als voornaamste reden voor de aanklacht.

Foto: Shutterstock.com