‘Verenigde Staten klagen hackers achter Yahoo-aanval vandaag aan’

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat vandaag waarschijnlijk de hackers die de servers van Yahoo aanvielen aanklagen. Dat stelt Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen. Om welke hack het precies gaat, is niet duidelijk.

De verdachte mannen wonen in Rusland en Canada. De Canadezen worden waarschijnlijk gearresteerd, maar of dit ook voor de Russen geldt moet nog blijken. Er is namelijk geen uitleveringsovereenkomst tussen Rusland en de Verenigde Staten. Yahoo en het ministerie van Justitie willen niet reageren op de berichtgeving.

Twee hacks bij Yahoo

Yahoo kwam het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws vanwege hacks. Bij een eerste aanval in 2014, die in september naar buiten kwam, werden er 500 miljoen gebruikersgegevens gestolen. In december kwam er opnieuw een hack naar buiten: in 2013 zouden er gegevens van ruim een miljoen gebruikers zijn gestolen. Voor welke van de hacks de verdachten worden aangeklaagd, is echter niet duidelijk.

Het nieuws zorgde ervoor dat de overname door de Amerikaanse telecomprovider Verizon flink wat goedkoper werd. Waar Verizon eerst 4,8 miljard dollar zou betalen, is dat nu nog 4,45 miljard dollar. Dat is meer dan zeven procent minder dan het originele bedrag.