Numrush

Handige app om democratische besluitvorming te vergemakkelijken

Technologie heeft de potentie om de wereld te veranderen op een positieve en negatieve manier. Technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor surveillance door de overheid om zo macht uit te oefenen maar aan de andere kant geeft sociale media mensen ook een krachtige stem en een platform om zich eenvoudig te organiseren.

De Occupy beweging is een voorbeeld van hoe sociale media een platform kan zijn om mensen bij elkaar te brengen. Deze beweging laat echter ook zien dat het maken van beslissingen en plannen via sociale media niet zo makkelijk gaat; want hoe krijg je alle deelnemers op de juist plek en het juiste moment bij elkaar? Dit vraagstuk inspireerde een aantal activisten tot het maken van een platform genaamd Loomio: een gebruiksvriendelijk platform voor het maken van beslissingen. De crowdfunding-campagne die Loomio vorige maand lanceerde heeft inmiddels zijn doel bereikt.

Loomio lijkt op Liquid Feedback; een complex online besluitvormingssysteem ontwikkeld door de Duitse Pirate Party. Loomi is daarentegen een stuk simpeler. Volgens Ben Knight, een van de oprichters van Loomio, wil het team een van de conundrums van Occupy oplossen. Occupy’s filosofie van collectieve besluitvorming heeft namelijk grote potentie maar wordt gelimiteerd door de fysieke onmogelijkheid om iedereen op de juiste plaats op het juiste tijdstip te krijgen om zo beslissingen te kunnen maken.

During the Occupy movement we were looking for online tools to resolve that situation. We looked at things like Liquid Feedback — we’re looking at the same problem, but from the other end of the spectrum. Liquid Feedback is an amazing tool for complex legislative decision-making or policy development, but the level of complexity is such that it’s out of reach for most people. There’s no good way to make easy decisions online, so people resort to email. We wanted to build the most basic tool for relatively small groups of people with a shared purpose to make decisions together, and then to build up from there.

Loomio moet dus zowel geschikt zijn voor kleine groepen mensen en complexe besluitvorming als voor meer publieke besluitvorming. Om gebruik te maken van Loomio moet één gebruiker een groepsdiscussie aanmaken waarin iedereen een – tijds-gelimiteerd – voorstel kan plaatsen. Tijdens deze tijdsspanne kunnen alle leden hun mening geven door in te stemmen, neutraal te blijven, het oneens te zijn of het voorstel te blokkeren (afgeleid van al bestaande Occupy technieken). Gebruikers kunnen hun stem toelichten in een Twitter-formaat bericht en eventueel nog wijzingen wanneer ze van mening wijzigen – bijvoorbeeld na het lezen van de mening van anderen.

De dienst wordt inmiddels gebruikt door duizenden mensen in allerlei organisaties over de hele wereld. Bijvoorbeeld door groepen kinderen, gemeenteraden, de Wikimedia Foundation en Piratenpartijen in onder meer Brazilië, India en Griekenland. Een groot voordeel van de dienst is dat deze geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Zo kan Loomio eenvoudig gebruikt worden tijdens protesten zoals bijvoorbeeld Occupy wanneer mensen niet altijd toegang hebben tot een computer of door mensen die helemaal geen computer hebben. De mobiele versie van Loomio is daarom een web-applicatie gebaseerd op HTML5 en AngulaJS zodat het draait op goedkope Android en Firefox OS apparaten maar ook op ieder ander platform dat web-technologieën ondersteunt.

Met Loomio 1.0 kunnen meerdere voorstellen op hetzelfde moment afgehandeld worden – dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een consensus probeert te bereiken tussen vier verschillende voorstellen. Daarnaast zullen in de nieuwe versie wat wijzigingen worden aangebracht zodat brainstormen makkelijker wordt. Het team wil bovendien het dynamisch vormen van groepen rondom gedeelde doelen mogelijk maken – een meer “decision-centric approach”.

Loomio zou gebruikt kunnen worden in een soort van hyper-democratisch systeem waar de gebruiker kan participeren in groepen voor locale beslissingen, regionale beslissingen en misschien zelfs beslissingen op nationale schaal. Volgens Knight is dat precies de achterliggende visie achter dit project. In eerste instantie ligt de focus echt niet op zo’n grootschalig project. Het probleem van zo’n plan is namelijk juist de schaal. De grootste groep die op dit moment gebruik maakt van Loomio bestaat uit ongeveer vierhonderd deelnemers. Grotere groepen zullen waarschijnlijk gebruik moeten maken van het Liquid Feedback systeem waarbij een gebruiker zijn stem aan een ander kan geven – het basis concept van representatie maar dan digitaal. Zonder zo’n methode wordt het namelijk lastig lastig om een flexibel en democratisch massa-besluitvormingssysteem mogelijk te maken.

There’s a large community organization here [in New Zealand], one of the mental health service providers, called Pathways. They’re rolling it out over the next 3 years to all 800 staff. They have a vision of having decisions made in their organization as closely as possible to the people they support – they’re decentralising.

Zou dit nieuwe systeem de basis zijn van een nieuwe, moderne vorm van democratie?