Hands-on met Samsung Gear S: Slanke smartwatch met een gebogen scherm

Samsung verraste iedereen met de lancering van hun zesde (!) smartwatch, begin deze maand. Na de officiële introductie tijdens de opening van de IFA in Berlijn konden we het horloge ook zelf nog even snel in het echt bewonderen.

Zonder ook nog maar een moment de smartwatch te hebben aangeraakt zijn er twee opvallende eigenschappen aan het nieuwe horloge van Samsung. Uiteraard valt het gebogen AMOLED-display van 2 inch daarbij het meeste op. Maar ook de mogelijkheid van Gear S om zonder smartphone te kunnen opereren op basis van een eigen SIM is weer een stap verder dan de huidige concurrentie. Hiervoor maakt de Gear S gebruik van een nanosim.

Het gebogen scherm maakt van de Gear S direct een hele andere smartwatch dan alles wat er de afgelopen uren en maanden is gelanceerd. Zowel formaat als resolutie (260×480) wijken af van alles wat er momenteel op de markt is.

Of dat ook een goede eigenschap is, laat zich nog bezien. Eenmaal om de pols ziet het scherm er behoorlijk bonkig uit, waarbij de dikke zilveren omranding het horloge ook niet minder opvallend maakt. Minder spannend voor de heren die op zoek zijn naar een smartwatch, wellicht – voor dames is het andere koek. Toch is de Gear S ten opzichte van zijn voorgangers al een stuk slanker geworden, en het gebogen display zorgt wel voor een mooie look:

samsung-unpacked-gear-s-watch-2_2040_verge_super_wide

samsung-unpacked-gear-s-watch-5_2040_verge_super_wide

Onder de motorkap van de Gear S vinden we een indrukwekkend aantal sensoren en andere hardware. GPS, accelerometer, gyroscope en hartslagmeter zijn aanwezig, maar ook een barometer en UV-meter zijn terug te vinden in het horloge.

Aangezien de Gear S een eigen dataverbinding via 3G of wi-fi kan opzetten, is het dus ook mogelijk om te bellen of te e-mailen vanaf de smartwatch indien nodig.

Dat blijkt in de praktijk nog lastiger dan gedacht op zo’n 2 inch display. Snel een berichtje typen op het kleine toetsenbord is een hele uitdaging, maar gelukkig beschikt de Gear S ook over ‘predictive text’ om je een handje te helpen. Mocht zelfs dat geen soelaas bieden, kan de Gear S ook via stembesturing je mailtje samenstellen!

Schermafbeelding 2014-09-28 om 22.26.10

Schermafbeelding 2014-09-28 om 22.25.58

We zouden bijna vergeten dat het nog maar een jaar geleden is dat Samsung de kickstart gaf aan de ‘smartwatch-golf’ met de lancering van hun Galaxy Gear.

Twaalf maanden en 5 lanceringen maken in elk geval duidelijk dat het blijft zoeken naar de juiste combinatie van stijl en techniek. Net als zijn voorgangers leunt de Gear S net dat tikkeltje te veel naar dat laatste.

Foto’s mede via The Verge