Hands-on met ZenWatch, de eerste smartwatch van Asus

Niets zo belangrijk als een eerste indruk, zeker wanneer je zoals Asus de spanning hebt opgevoerd. Toch waren de eerste indrukken rond de Asus ZenWatch op zijn minst goed. Hoe zou het horloge zich, eenmaal in onze handen, houden?

De renders die Asus gebruikte om de introductie visueel te ondersteunen maken de doelstelling van het bedrijf duidelijk: het Taiwanese bedrijf wilde vooral een stijlvol en elegant horloge produceren.

In de Taiwanese pers durfde het bedrijf zelfs te stellen dat hun horloge de mooiste smartwatch zou gaan worden. Dat is een hele uitspraak, zeker in een strijdveld waarin je concurrenten Motorola, LG en Samsung heten.

asus-zenwatch-ifa-2014-12

asus-zenwatch-ifa-2014-8

asus-zenwatch-ifa-2014-5

Maar in de praktijk lijkt Asus toch een heel eind te zijn gekomen. Een keurig afgewerkt leren bandje, de gladde afwerking van het horloge, het zichtbaar laten van wat schroefjes en zelfs het prijskaartje van $199 zijn een duidelijke ode aan de traditionele horloge industrie.

Helaas heeft ook de ZenWatch te maken met het probleem dat elke smartwatch momenteel lijkt te hebben: hij is fors. Groot, zelfs al is hij al een stuk minder bonkig dan bijvoorbeeld de Gear S van Samsung.

Toch spreekt er een heleboel in het voordeel van het horloge van Asus. Het 1.6 inch AMOLED-display is helder en reageert vlot op de swipes. Daarnaast is het horloge niet gelimiteerd aan koppelingen met een Asus-telefoon, de bijbehorende app is op elke Android smartphone te installeren.

De smartwatch draait op een standaard versie van Google’s Android Wear, met een paar extra apps vanuit Asus geinstalleerd.

Al met al misschien geen grote verrassingen, maar een stijlvol horloge met een vriendelijke prijs. Of de Asus ZenWatch nu dan ook echt de mooiste is? We laten het aan jullie inschatting over…