Numrush

Hands-on met de MIO Alpha: comfortabel sporthorloge met accurate hartslagmeting

Halverwege vorig jaar was het dé hype van Kickstarter: de MIO Alpha, een strak ontworpen sporthorloge met een ingebouwde hartslagmeter. Het grote voordeel van Alpha is het feit dat je tijdens het sporten geen aparte band meer om je torso hoeft te dragen om je hartslag te monitoren. Maar hoe goed zijn de metingen wanneer je in actie bent? We namen de proef op de som en gingen aan de wandel met de Mio Alpha.

MIO’s sporthorloge is exact wat de naam weggeeft: een sporthorloge. Hoewel het horloge comfortabel genoeg is om de hele dag te dragen, ligt de focus toch echt op wat meer activiteit dan de gemiddelde desk-jockey mee maakt gedurende de dag.

De MIO Alpha werd ontwikkeld voor topatleten, die 100% moeten kunnen vertrouwen op de metingen, om optimaal te kunnen trainen.

Dat betekent dat de metingen van de Alpha behoorlijk secuur moeten zijn. Wat zeg ik, een topatleet kan alleen verbeteren als ze simpelweg kloppen. En uit klinisch onderzoek is gebleken dat het zo is. In een test voor zowel hardlopers als wielrenners is gebleken dat het sporthorloge ontzettend nauwkeurig is. Zo bleek dat het verschil in metingen tussen een cardiogram en de Alpha bij een hardloper zelfs maar 1 slag per minuut.

Goed, laten we eens even kijken wat we tegenkomen wanneer we de MIO Alpha gaan uitpakken. Komen we nog voor enige verrassingen te staan of valt het mee?

Het valt mee zoals je kunt zien. Strak in zijn pak, met slechts een quick guide en een USB-lader in het doosje. Het lijkt er op dat fabrikanten steeds beter snappen hoe dat hoort te werken, met die verpakkingen. Laat je overigens niet misleiden: om de Alpha volledig te begrijpen en nutten doe je er goed aan de volledige handleiding online te bekijken.

Direct na het uitpakken vallen een aantal zaken direct op: de hartslag meter achter op het horloge, het lampje midden onder het display en het ogenschijnlijk ontbreken van knoppen. Ogenschijnlijk, want de knoppen zijn zo klein mogelijk gemaakt en weggewerkt in de zijkanten van het display. Dat is esthestisch bezien schitterend bedacht, maar voor met mijn (toch niet bepaald bovengemiddelde) handpostuur lastig te bedienen.

Piepkleine lader

In al zijn onopvallendheid opvallend is de piepkleine lader die je bij het horloge krijgt. Hoewel je Alpha direct uit de verpakking kunt gebruiken, kan een uurtje of wat even stevig doorladen voordat je op pad gaat geen kwaad.

In een poging om het ladertje zo compact mogelijk te maken heeft MIO daarom besloten hem te voorzien van een bijzonder kort lontje. Dat betekent dat je voor een spannende constructie komt te staan wanneer je (zoals ik) je laptop op een steun hebt staan of je USB-poortje weggewerkt hebt. Overigens liever dit dan een veel te lange kabel die een rommel geeft op je bureau, maar dat terzijde.

Voor de MIO Alpha zijn geen eigen apps gemaakt. In plaats daarvan is besloten het apparaat met meerdere toonaangevende apps in de markt te laten synchroniseren via Bluetooth. Helaas voor mij is Nike+ geen onderdeel van die apps, maar mijn favoriete alternatief Runkeeper (uiteraard) wel. Het “pairen” van het horloge met Runkeeper is naadloos onderdeel van het opstarten van je workout en binnen luttele seconden heeft Runkeeper verbinding met het horloge.

Neem, voor dat je op pad gaat, de tijd om even de volledige handleiding door te nemen om je bekend te maken met de verschillende opties van de Alpha. Zo staat er in de beknopte handleiding namelijk niets over de instellingen van de verschillende trainingsmodi en juist dat maakt het horloge zo interessant.

Een nieuwe ervaring

Tijd om de proef op de som te nemen en een rondje door Amsterdam te maken. Vooraf heb ik mijn ideale hartslag voor de afstand die ik wil lopen opgezocht – tussen de 138 en 151 slagen per minuut – en ingesteld. Vanaf nu zal de Alpha mij middels dat opvallende lampje onder display vertellen hoe het mijn training vergaat. Loop ik 10 slagen per minuut onder mijn doelstelling, kleurt het lampje blauw. Loop ik er tien slagen boven, kleurt hij rood.

Het moet gezegd worden: tijdens het lopen heb je totaal geen last van de Alpha om je pols. Sterker nog, het apparaat is minder aanwezig dat de FuelBand die ik draag en nog altijd vrij losjes om de pols bungelt. Het lopen op hartslag is voor mij een nieuwe ervaring, ik ben wat meer een *kuch* gevoelsrenner. Op hartslag lopen betekent je tempo aanpassen (in mijn geval flink wat) en zorgen dat je voortdurend in ritme blijft. Dat betekent dat ik tijdens de test regelmatig op het apparaat moest kijken om te zien of ik wel “in de zone” ben.

Daarmee komt wat mij betreft ook direct het grootste nadeel van de Alpha naar voren: hij mist een trilfunctie. Ik loop – net als velen lopers – met muziek en dat betekent dat ik de piepjes die het horloge geeft wanneer ik buiten mijn zone kom niet of nauwelijks hoor. Het noopt me om vrij regelmatig op de klok te kijken en wie door Amsterdam loopt weet dat dat ook niet de meest veilige keus is.

De koppeling met RunKeeper is wat me positief verrast: gedurende de loop update de app me met mijn hartslag wanneer ik een algehele update krijg en aan het eind van mijn run krijg ik keurig een overzicht van mijn gemiddelde hartslag. Natuurlijk moeten we dit los zien van de MIO, omdat RunKeeper dit ook met andere meters aanbiedt, maar gezien de accuratesse van de Alpha kijk ik er toch anders naar.

Interessante insight: het ontwijken van De Drie T’s – trams, toeristen en taxi’s – zorgt voor een verhoogde hartslag (en een sprintje aan het eind ook).

Conclusie

De MIO Alpha wist in de afgelopen maanden diverse prijzen te winnen op het gebied van performance en design en daar valt weinig op af te dingen. De Alpha is strak van vorm, comfortabel en stabiel qua perfomance. Dat, in combinatie met de soepele koppeling met een brede range aan bestaande hardloop apps zijn de absolute pluspunten van de MIO Alpha. Pluspunt genoeg om mij te laten switchen naar Runkeeper.

Maar, de MIO Alpha is ook echt een sporthorloge. Hoewel terecht geprezen, zorgt het design er ook voor dat ik hem niet hele dagen en gedurende alle gelegenheiden kan of wil dragen. Daarnaast registreert de Alpha uit zich zelf niets, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Basis smartwatch, die zich richt op continu tracken. Een kleiner minpuntje is dan het ontbreken van een trilfunctie, hoewel ik me kan voorstellen dat je op den duur minder op je horloge hoeft te kijken wanneer je traint op hartritme.

Ben je op zoek naar een comfortabel sporthorloge met accurate hartslagmeter dat gemakkelijk samenwerkt met je favoriete running app (en die app is niet Nike+), dan is de MIO Alpha absoluut aan te bevelen. De MIO Alpha is er in twee verschillende kleurstellingen en komt op zo’n €199.