Numrush

De Gyroglove helpt Parkinson-patienten om meer met handen te doen

De Gyroglove is een slimme handschoen speciaal ontwikkeld voor mensen met Parkinson. Het ingebouwde systeem zorgt ervoor dat handen minder trillen, waardoor je beter dingen kunt vasthouden of bijvoorbeeld goed kunt schrijven. Daarvoor wordt dezelfde technologie gebruikt die ook het International Space Station (ISS) stabiel in de lucht houdt.

In de handschoenen zitten gyroscopen, die met tegenwicht ervoor zorgen dat handen niet zoveel trillen. Ditzelfde gyroscoopsysteem zorgt ervoor dat ISS zich in de lucht kan draaien zonder dat er motoren worden geactiveerd; al is de handschoenversie uiteraard vele malen kleiner. Trillingen met de Gyroglove nemen met 90 procent af.

Helemaal natuurlijk voelt het niet. Volgens dragers van de Gyroglove met Parkinson is het net alsof je je handen in een bak met dikke vloeistof steekt. Voor sommigen is dat echter een klein offer om hun handen weer goed te gebruiken. Uitvinder Faii Ong raakte geïnspireerd om de Gyroglove te maken, toen een 103 jaar oude vrouw niet meer goed kon eten door extreme handtrillingen.

Op het moment bevindt de Gyroglove zich in een experimentele fase, maar de uitvinding biedt nu alvast potentie. Zo kan iedere handschoen meteen worden gebruikt, zonder dat de dokter hem per patiënt moet instellen. Dat kan doktoren en andere medische instanties flink wat werk besparen.