De Hangover Suit van Ford laat zien hoe gevaarlijk het is om te rijden met een kater

De Kerst komt er aan en dat betekent dat we al snel een glaasje meer drinken tijdens alle gezelligheid. En ook Oud & Nieuw staat niet bekend om haar alcoholvrije momenten. Een probleem is echter dat er mensen zijn die daarna nog gaan autorijden en dat is levensgevaarlijk. Ook de dag nadat je gedronken hebt. Daarom heeft Ford de Hangover Suit gemaakt, die je laat zien hoe gevaarlijk het eigenlijk is. Dit schrijft Ford op haar website.

De Hangover Suit weegt meer dan 17 kilo en simuleert de klassieke symptomen van een kater, namelijk vermoeidheid, duizeligheid, een bonzend hoofd en concentratieproblemen. Dit doet het pak via gewichten bij de polsen en de enkels, een speciaal vest, een klep en een bril en, een koptelefoon. De koptelefoon imiteert de verhoogde gevoeligheid voor geluid en de akoestische ervaring van een migraine. De headset en bril zijn verzwaard, waardoor je duizeligheid en hoofdpijn ervaart.

Hangover Suit Ford

Sociale druk

“Er is veel sociale druk om te voorkomen mensen met drank op achter het stuur gaan zitten na een avondje uit. Maar vaak reizen personen die de volgende dag achter het stuur gaan zitten alleen”, vertelt Jim Graham, Ford Driving Skills for Life-manager.

“De ‘Hangover Suit’ laat zien hoe gevaarlijk een kater kan zijn en hoe hoog het risico kan worden voor alle weggebruikers wanneer iemand in een dergelijke toestand aan het verkeer deelneemt.” Zit je namelijk niet meer boven het toegestane alcohollimiet, dan nog vorm je een even groot gevaar als mensen die met drank op zijn gaan rijden. Dit komt doordat je waarschijnlijk te weinig hebt geslapen en dus een slechter reactievermogen hebt.

Jonge automobilisten kunnen gratis een training volgen bij Ford via het Driving Skills for Life-programma. Hierbij wordt ook het Hangover Suit gebruikt, evenals het Drink Driving Suit en het Drug Driving Suit. Deze pakken simuleren de symptomen van dronkenschap en die na drugsgebruik.