‘Happy trees’ en ‘fluffy clouds’: de statistieken achter het werk van Bob Ross


Van ‘happy trees,’ ‘almighty mountains,’ tot ‘fluffy clouds;’ de bekende Amerikaanse landschapschilder Bob Ross leerde het ons allemaal. Zo’n elf jaar lang had hij wereldwijd groot succes met zijn eigen televisie-show The Joy of Painting waarin hij al schilderend het publiek de fijne kneepjes van het vak aanleerde.

In totaal schilderde Ross 381 werken in de show, die berusten op verschillende technieken, en bestaan uit bepaalde elementen, kenmerken en thema’s. Genoeg data om eens grondig te gaan analyseren dacht Walt Hickey van FiveThirtyEight:

Let’s perm out our hair and get ready to create some happy spreadsheets!

En dit leidt tot grappige inzichten; er blijkt veel meer achter de schilderijen te zitten dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo is in kaart gebracht wat voor elementen – zoals bomen, bergen of wolken – meer dan vijf keer werden gebruikt in de 381 schilderingen.

hickey-ross-tags-1
Gebaseerd op deze gegevens kon Hickey bovendien voorspellingen doen over de aanwezige elementen in een schilderij, wat is bijvoorbeeld: ‘the probability, given that Ross painted a happy tree, that he then painted a friend for that tree?’ (een kans van 93 procent!)

Ook bepaalde momenten in zijn leven blijken een grote impact te hebben gehad op zijn voorkeur voor bepaalde elementen in zijn schilderijen. Zo woonde Ross voor twintig jaar in Alaska wat terug is te zien in de bergachtige winterlandschappen uit die periode.

Check het onderzoek hier, voor meer reuze interessante inzichten!

Schermafbeelding 2014-04-15 om 13.53.09