Harde klap voor digitale valuta: ‘China wil bitcoin-beurzen sluiten’

De beurzen voor digitale valuta krijgen een harde klap. Volgens ingewijden van The Wall Street Journal wil China namelijk zijn binnenlandse beurzen hiervoor gaan sluiten. In instructies die de centrale bank van China zou opstellen, staat dat Chinese platformen niet langer handeldiensten voor digitale valuta’s mogen aanbieden.

De reden achter de ban is dat China cryptomunten ziet als een bedreiging voor de financiƫle stabiliteit. Digitale valuta zijn namelijk gevoelig voor criminaliteit en het witwassen van geld. Bovendien schommelen ze sterk in waarde. Sinds het begin van dit jaar onderzoekt het land de digitale valuta en nu is dus besloten om de beurzen geheel te sluiten.

Bitcoin daalt in waarde

De gevolgen waren direct te gevoelen. Want hoewel het nog om geruchten gaat en de twee grootste binnenlandse beurzen voor cryptomunten, Huobi en BTCC, zeggen nog niets te hebben gehoord, ging de waarde van de bitcoin gisteren flink naar beneden. De prijs van een bitcoin daalde gisteren met 6,6 procent, meldt Reuters. Dat terwijl het begin september nog een recordhoogte van 5.000 dollar behaalde.

Analisten zeggen dat veel beursactiviteiten ondergronds gaan. Via private adressen die als kluizen dienen is het mogelijk om digitale valuta naar elkaar te versturen.