Harlem Shake-dj probeert tevergeefs netneutraliteitsvideo van FCC-voorzitter offline te halen

Baauer, de dj achter de muziek van de in 2013 populaire meme Harlem Shake, heeft geprobeerd om een video van de voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC) offline te halen. In de video noemt FCC-voorzitter Ajit Pai zeven dingen die nog steeds kunnen na het afschaffen van netneutraliteit.

Eén van die zeven dingen was ‘memes de grond in stampen’, waarna Pai de Harlem Shake-meme uit 2013 als voorbeeld aanhaalt. Daar was dj Baauer niet zo blij mee. Hij diende een claim in bij YouTube op basis van copyrightschending, waarna de video afgelopen weekend zeven uur lang offline was, schrijft The Daily Dot.

Helaas voor Baauer krijgt hij ongelijk. De betreffende video staat inmiddels weer online. Het gebruik van de Harlem Shake valt namelijk onder ‘redelijk gebruik’. Dit betekent dat auteursrechtelijk beschermd materiaal onder bepaalde omstandigheden mag worden gebruikt.

Dat vindt ook The Electronic Frontier Foundation (EFF), een non-profit die opkomt voor digitale burgerrechten en voorstander is van netneutraliteit. Het gebruik van de Harlem Shake zelfs een klassiek voorbeeld van redelijk gebruik, zegt Corynne McSherry van de EFF tegen The Verge. “Het om puur politieke redenen versturen van een verwijderverzoek, ervan uitgaande dat Baauer dat heeft gedaan, is nog ongepaster – en komt helaas maar al te vaak voor.”

In de video komt naast de Harlem Shake ook een scène uit de tv-serie Game of Thrones en materiaal uit de Star Wars-franchise terug. Omdat het hier gaat om een parodie, is dat toegestaan, beargumenteert de maker van de video, de rechtse website The Daily Circle. De uitgever noemde het offline van het filmpje ‘politieke censuur’ door Google en YouTube.

Afschaffing netneutraliteit

Pai is de voorzitter van de FCC, de Amerikaanse commissie die de netneutraliteitregels onlangs heeft afgeschaft. Door de afschaffing van netneutraliteit mogen internetproviders in Amerika voortaan bepaald dataverkeer voorrang geven of juist vertragen. Dit is slecht nieuws voor diensten als Netflix en Facebook, die misschien moeten gaan betalen voor een voorrangsplek op de digitale snelweg. Maar voor startups is het nog veel slechter nieuws. Omdat internetverkeer vanaf nu niet langer gelijk behandeld wordt, zijn ze waarschijnlijk niet zo goed bereikbaar als grote concurrenten. De vrees is dat er zo minder keus overblijft voor de gebruiker en minder innovatie zal plaatsvinden.