Numrush

MindMaze’s ‘face-sensing’ toont levensechte emoties in virtual reality

Veel bedrijven zijn bezig om virtual reality nog beter te maken. Toffe ervaringen heb je nu al, maar je kunt vaak nog geen fysieke voorwerpen gebruiken in de virtuele wereld, om maar wat te noemen. En ook je emoties kun je nog niet uitdrukken in een ervaring. MindMaze, een bedrijf dat normaale gesproken medische apparaten maakt, werkt aan een oplossing hiervoor, schrijft Engadget.

Met het zogenaamde Mask kun je emoties in virtual reality tonen, via gezichtsuitdrukkingen. De Mask bestaat uit een soort schuimkussentje die je in een al bestaande headset plaatst. Kleine sensoren bekijken hoe je je gezichtsspieren beweegt. De data wordt via kunstmatige intelligentie geanalyseerd, waarop het systeem bepaalt welke gezichtsuitdrukking je maakt. Die wordt daarna nagemaakt op je avatar in de virtuele wereld, zodat anderen deze kunnen zien.

Helaas kun je de Mask niet kopen bij een winkel. MindMaze wil licenties verkopen aan fabrikanten van VR-brillen, zodat zij ze in de headsets kunnen stoppen. Zodra er stevige partnerschappen zijn, moet er een SDK naar buiten komen voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij aan de slag met bijvoorbeeld avatars die niet alleen emoties tonen, maar er ook op kunnen reageren. Tof, want daardoor krijg je bijvoorbeeld verhalen die veranderen op basis van jouw gezichtsuitdrukkingen.

Als het aan MindMaze ligt hoeven we in ieder geval niet heel lang te wachten op een headset met de Mask. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met grote fabrikanten als Google, Oculus en HTC. Ze werken daarnaast aan een goede manier om de techniek op de markt te brengen voor de kerst.