Numrush

HeadsUP! moedigt gebruik van smartphones in de auto aan

In de meeste gevallen worden er nieuwe dingen en methodes bedacht om ervoor te zorgen dat mensen minder gebruik maken van hun smartphone tijdens het autorijden. De start-up NeXt denkt hier echter anders over. Met de filosofie ‘als je het doet, doe het van veilig’ heeft NeXt de HeadsUP! ontwikkeld: een display voor sociale media in de auto.

De HeadsUP! bestaat uit een display en een app. Door je telefoon te verbinden met het display, worden hier al je berichten, mails en notificaties op getoond. Het display zou bij de voorruit geplaatst moeten worden, in de lijn van zicht van de bestuurder. Hierdoor kan de bestuurder van de auto naar de weg blijven kijken, ook al is hij bezig met sociale media of mails.

De display kan bestuurd worden door middel van spraak en bewegingen. Je kunt berichten inspreken, die vervolgens ook direct verstuurd kunnen worden.

De vraag is of dit display smartphones gebruiken tijdens het rijden echt veel veiliger maakt. Hoewel het natuurlijk beter is dan op het scherm van de telefoon kijken, wordt het met dit display wel heel gemakkelijk gemaakt om even iets anders te doen.

Is het nog wel een hele stap om je smartphone op te pakken in de auto, met een display wordt deze drempel weggenomen. Het concentreren op de weg wordt dan waarschijnlijk ook moeilijker in plaats van makkelijker met de HeadsUP!

Goedkoop is het display niet. De HeadsUP! kost de vroege vogels op Indiegogo $299,-. Latere instappers betalen $399. De campagne heeft op moment van schrijven slechts $1601 van de beoogde $50.000 binnengehaald. De campagne loopt nog 36 dagen.