Numrush

Healthbook: Apple’s eerste health en fitness-tracker app

Eerder vandaag werden er via 9to5mac meer details bekend gemaakt over Apple’s Healthbook. Een gezondheids-app die onder meer bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, hydratatie, zuurstof en slaappatronen zal gaan tracken.

De interface is geïnspireerd op de al bestaande app Passbook. Elke functionaliteit heeft een aparte kaart in Healthbook die elk een verschillende kleur hebben. Deze kaarten kunnen gesorteerd worden op basis van de voorkeuren van een gebruiker. Hieronder worden de verschillende kaarten besproken.

Fitness: activiteit, gewicht en voeding
Activiteit, gewicht en voeding zijn drie kaarten specifiek gericht op het tracken van fitness. Activiteit meet bijvoorbeeld het aantal stappen, calorieën en kilometers. De gewichtskaart laat gebruikers hun gewicht en lengte invullen om zo het BMI (Body Mass Index) en vetpercentage te berekenen en met de voedingskaart kun je bijhouden wat je eet en zo een dieet onderhouden. Je kunt je voortgang zien per dag, week, maand en jaar gevisualiseerd in de vorm van een grafiek.

Apple nam onlangs Jay Blahnik aan, een bekende fitness expert en spreker, om te werken aan toekomstige fitness-producten van Apple. Blahnik werkte eerder voor bedrijven zoals Nike. Hij zal waarschijnlijk gaan bijdragen aan de functionaliteit van deze drie kaarten.

Hartslag en bloeddruk
Gebruikers kunnen met de hartslagkaart hun hartslag bijhouden in BPM (beat per minute) en met de bloeddrukkaart informatie over zowel de systolische druk (bovendruk) als de diastolische druk (onderdruk). Er zijn al apps op de markt die je hartslag kunnen meten maar nog geen apps die ook bloeddruk meten.

Bloedonderzoek, zuurstofverzadiging en bloedsuiker
Uniek zijn de verschillende kaarten om je bloedwaarden te kunnen tracken. Het is nog niet helemaal duidelijk wat je kunt doen met de kaart bloedonderzoek – wellicht kun je er informatie bijhouden over je leverfunctie, nieren en hart.

Met Healthbook kun je verder je zuurstofverzadiging bijhouden (het percentage zuurstof in je blood in relatie tot de maximale hoeveelheid zuurstof die je bloed kan bevatten). Dit staat weer in relatie met je ademfrequentie en kwaliteit. Daarnaast kan Helathbook je bloedsuiker (glucose) tracken. Er zijn al veel van dit soort apps beschikbaar maar het voordeel van Healthbook is dat het kan dienen als een intuïtieve, centrale oplossing.

Michael O’Reilly werd onlangs door Apple aangenomen. Hij is gespecialiseerd in de “pulse-oxymeter” een apparaat dat de pulsering van het bloed en zuurstofverzadiging kan meten. Hij zal waarschijnlijk gaan werken aan de functionaliteit van deze kaarten.

Hydratatie en ademhalingsfrequentie
De hydratatie kaart is erg belangrijk – in het bijzonder voor atleten – en laat je bijhouden of je genoeg water of vocht binnen krijgt. Met de ademhalingsfrequentie kun je verder het aantal ademhalingen per minuut tracken. Er zijn op dit moment nog maar weinig wearables die hierin gespecialiseerd zijn.

Slaappatronen
Met Healthbook kun je bovendien je slaappatronen tracken – hierover is echter nog maar weinig informatie bekend. Apple heeft wel onlangs Roy Raymann aangenomen. Raymann werkte eerder bij Philips en bedacht het “Sleep Experience” laboratorium. Zijn onderzoek is voornamelijk gefocust op slaappatronen en slaapkwaliteit. Er zijn al behoorlijk wat apps en apparaten die slaappatronen kunnen tracken zoals Sleep Cycle, Sleepbot, de Fitbit en de Jawbone (zie hier onze top acht). Het lijkt er op alsof Apple iets vergelijkbaars gaat ontwikkelen.

Noodgevallenkaart
Daarnaast is er een noodgevallenkaart die belangrijke data over de gebruiker zal bevatten zoals naam, geboortedatum, medische informatie, gewicht, bloedtype, donorstatus en locatie. Deze informatie kan erg bruikbaar zijn om iemand te identificeren wanneer deze zelf niet kan spreken. Op de kaart kun je ook contact-informatie voor noodgevallen kwijt. Deze kaart zal waarschijnlijk bereikbaar zijn vanaf het vergrendelings-scherm om zo makkelijk te voorschijn te halen is in een noodgeval.

Waar komt de data vandaan?
Uit de details en afbeeldingen blijkt dus dat Apple ambitieuze plannen heeft voor Healthbook. Het is echter nog niet helemaal duidelijk waar al die data dan vandaan komt: de telefoon zelf, App Store apps, third-party apparaten of een toekomstige Apple wearable. De tweede processor in de iPhone 5s kan al activiteiten-data en eventueel slaappatronen tracken maar bloed, hydratatie en ademhalingsgegevens zullen ergens anders vandaan moeten komen.

Volgens 9to5mac zou de Healthbook ook een centrale omgeving kunnen zijn waarin alle informatie uit third-party apps in bewaard kan worden om zo een duidelijk overzicht op één plek te hebben. Toch lijken de hydratatie, ademhaling en bloedsuikerkaart – waarvoor nog maar weinig oplossingen op de markt zijn – erop te duiden dat Apple bezig is met de ontwikkeling van een eigen wearable.

We zullen dus moeten afwachten of Apple alleen de Healthbook zal introduceren of tegelijkertijd ook een eerste wearable. De Healthbook wordt op dit moment getest met iOS 8, de nieuwe software voor iPhone, iPad en iPod Touch, dat gepresenteerd zal worden op de Worlwide Developer’s Conference mid-2014. Zou Apple weer opnieuw een markt gaan transformeren met deze ontwikkelingen – net zoals we al hebben gezien met de muziek, smartphone en computermarkt?