Heel New York heeft nu gratis Wi-Fi

Je kunt vanaf deze week in de gehele stad New York met één groot gratis Wi-Fi netwerk verbinden. In januari dit jaar werd het netwerk al getest op vier locaties binnen de stad, maar op donderdag is het initiatief in de gehele stad gestart. Daarmee hebben miljoenen mensen ineens gratis toegang tot het internet.

Gratis wifi in steden is uiteraard niks nieuws, in heel veel Nederlandse steden kun je het vinden. Het is echter bijzonder dat een gigantische wereldstad zoals New York hier ook aan deelneemt. En vooral ook vanwege de manier waarop ze het netwerk hebben aangelegd

De gemeente van New York heeft oude betaaltelefoons op straat vervangen met de wifi-hotspots waarmee het netwerk is opgesteld. Een grappige methode om de internetverbinding aan te bieden, aangezien smartphones de oude telefoons op straat overbodig hebben gemaakt. Iedere hotspot verbindt met een glasvezelnetwerk dat door de stad loopt.

Je kunt met de internetpunten op straat verbinden met een smartphone, maar ook stadsbezoekers met een oude telefoon hebben er wat aan. In iedere hotspot zit een ingebouwde Android-tablet, waarmee het mogelijk is om het internet te bezoeken. Een usb-poort maakt het mogelijk om telefoons bij de hotspots op te laden. Deze usb-aansluitingen bieden alleen stroom, waardoor hackers er geen misbruik van kunnen maken.

De hotspots betalen zichzelf: op de zijkanten zitten twee grote 55-inch-schermen, waarop advertenties worden getoond. Het geld van deze advertenties gaat rechtstreeks naar onderhoud van het netwerk.