‘Helft van alle investeringen in nieuwe cryptomunten komt uit Europa’

bitcoins

De helft van alle investeringen in nieuwe cryptomunten komt uit Europa. Dat zegt investeringsbedrijf Atomico in nieuw onderzoek, meldt Reuters. Sinds 2014 hebben Europese bedrijven door middel van initial coin offerings (ICO’s) 1,7 miljard dollar opgehaald. Dat is 46 procent van de wereldwijde opbrengst bij initial coin offerings.

In Noord-Amerika werd voor iets meer dan 1 miljard dollar aan tokens uitgegeven. Het houden van een initial coin offering is een populaire manier om geld op te halen. Een bedrijf brengt daarbij een nieuwe token of munt uit op een blockchain, die een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Die tokens kunnen gebruikt worden als speculatie-instrument, maar kan ook nodig zijn om gebruik te maken van de dienst die het bedrijf op de blockchain heeft gebouwd.

Een initial coin offering heeft wel wat weg van een combinatie tussen investeringsgeld ophalen en een beursgang. Het voordeel van een ICO is echter dat die niet hoeft te voldoen aan strenge regels. Een aantal landen heeft juist besloten om ICO’s te verbieden. In september besloot China bijvoorbeeld dat het uitgeven van nieuwe munten via ICO’s illegaal is.

Deze maand waarschuwde ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor initial coin offerings. De autoriteit noemt fraude, het gebrek aan toezicht (door de AFM en De Nederlandsche Bank) en de ondoorzichtigheid grote risico’s.