Kaartendienst Here gaat vanaf 2017 data over files, mist en gladheid verzamelen via auto’s

Here

Kaartendienst Here gaat vanaf 2017 aan zijn gebruikers live verkeersinformatie tonen. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat daarbij niet enkel om files, maar ook informatie over bijvoorbeeld mist op gladde wegen De gegevens daarvoor zullen afkomstig zijn van weggebruikers. Zij kunnen bijvoorbeeld videobeelden van files, ongelukken, weersomstandigheden en gewijzigde verkeerssituaties doorgeven.

De data zullen afkomstig zijn van auto’s van Audi, BMW en Daimler. Here kwam in 2015 in handen van de drie Duitse automakers. Zij kochten de kaartendienst voor bijna drie miljard euro. Met de overname willen ze concurrerende aanbieders van kaarten zoals Apple, Google en TomTom voor zijn. Reuters schrijft dat de fabrikanten verwachten dat andere autofabrikanten zich in de toekomst bij dit project gaan aansluiten.

Here gaat overigens vrij ver met het verzamelen van de data. De dienst verwacht dat over twee jaar miljoenen auto’s videobeelden gaan doorsturen naar het systeem van de kaartenmaker. Ook andere gegevens worden voor de verkeersinformatie meegenomen, waaronder gegevens van remmen, locatiegegevens en andere sensoren.

Uiteindelijk is het live verzamelen van verkeersinformatie te zien als een opstapje naar een wereld vol zelfrijdende auto’s, die erg afhankelijk zijn van grote hoeveelheden data.