Wie dacht dat de Verenigde Staten na het verkiezen van Obama in 2008 daadwerkelijk “verenigder” zou zijn geraakt, zal zich een hoedje schrikken van deze onderzoeksresultaten. En hoewel ik geen struisvogel poog te zijn, schrok ik de dagen na de verkiezingen toch ook van alle heftige comments op Twitter en Facebook. Floating Sheep sloeg aan het analyseren.
Daags na de herverkiezing van Obama viel het me al op dat op de Facebook-pagina van tegenstander Romney er vaak vuige steunbetuigingen te lezen waren. Veel op en sommige ver over het randje. Ook op Twitter veel heftige, vaak racistische uitingen in reactie op de uitslag. Wie er een beeld bij wil, check deze blogpost.
De wetenschappers van Floating Sheep begonnen zich af te vragen hoe deze reacties zich verhielden binnen de grenzen van de Verenigde Staten: “So, are these tweets relatively evenly distributed? Or do some states have higher specializations in racist tweets?” In onderstaande kaart zien we het antwoord, waarbij individuele tweets middels rode stipjes zijn gevisualiseerd. De geel gekleurde staten hebben over het algemeen minder haatdragende tweets n.a.v. de verkiezingen, waar de groene staten een opvallend hoger aantal lieten ontvallen.
Zelfs zonder een harde conclusie te trekken op basis van de data, kreeg het blog toch de volle lading.Binnen enkele uren moest deze blogpost met uitleg van Floating Sheep zowat op slot om verdere vervuiling van de comments te voorkomen. Het verandert echter niets aan de situatie: “But lest anyone elsewhere become too complacent, the unfortunate fact is that most states are not immune from this kind of activity. Racist behavior, particularly directed at African Americans in the U.S., is all too easy to find both offline and in information space.”
Hier is ook nog eens een interactieve versie te bekijken.