Het anonieme Yik Yak is helemaal niet zo anoniem

Hoewel de sociale app Yik Yak in Nederland nauwelijks gebruikt wordt, is het in de Verenigde Staten een zeer populaire app op schoolcampussen. De app stelt gebruikers in staat om anoniem berichten te posten op de app en op andere berichten te stemmen. De dienst maakt gebruik van een zogenaamd geofence, waardoor alleen gebruikers die in de buurt zijn van andere gebruikers de berichten kunnen zien.

Gisteren plaatste een Yik Yak-gebruiker racistische bedreigingen op het platform in de buurt van de universiteit van Missouri. De negentien jarige verdachte werd binnen enkele uren na het plaatsen van de bedreigingen gearresteerd door de lokale politie, wat aangeeft dat Yik Yak niet altijd even anoniem is. Dat meldt Fox News.

Yik Yak

Hoewel in de voorwaarden van het social media-bedrijf staat dat het bedrijf samenwerkt met de Amerikaanse autoriteiten, komt het voor veel gebruikers als verrassing. Yik Yak laat weten dat normaliter autoriteiten een rechtelijk bevel moeten hebben om gegevens los te krijgen bij het bedrijf, maar dat Yik Yak in extreme gevallen informatie details vrijgeeft zonder een rechtelijk bevel.