Het einde voor Flash is in zicht: in 2020 trekt Adobe de stekker er uit

De voorspelling van Steve Jobs van zeven jaar geleden komt eindelijk uit: Adobe gaat definitief stoppen met Flash. In 2020 wordt de stekker er uit getrokken.

Volgens Adobe is de bekende browserplugin grotendeels overbodig geworden door nieuwe technieken. Eind 2020 wordt de plugin dan ook niet meer bijgewerkt of gedistribueerd. Het gebruik ervan werd al in 2015 door Adobe afgeraden.

1996-2020

Flash is ondertussen alweer 21 jaar oud. In 1996 verscheen de plugin en het was jarenlang ook nog eens de meestgebruikte voor het bekijken van video’s en animaties, en het spelen van spellen op websites. Maar Flash had regelmatig beveiligingsproblemen en de ondersteuning door mobiele apparaten was niet geweldig. Zowel Android als iOS ondersteunen de plugin al niet meer, onder meer omdat de plugin teveel stroom verbruikt op je toestel.

Vorig jaar maakte Google bekend de plugin te gaan blokkeren in Chrome en diverse andere populaire webbrowsers hebben hetzelfde gedaan. Wil je het gebruiken, dan moet je het op websites zelf handmatig inschakelen. Steeds minder websites gebruiken dan ook Flash.

Natuurlijk zijn er diverse alternatieven voor de plugin. Adobe moedigt het gebruik van open technieken als HTML5, WebGL en WebAssembly aan.