Het encryptiedebat op een heldere manier uitgelegd door John Oliver

De afgelopen weken is het encryptiedebat tussen de FBI en Apple een van de meest belangrijke nieuwsonderwerpen. Toch haken veel mensen af bij enkel het woord encryptie en is het niet geheel duidelijk voor iedereen waar het debat nu precies om draait. Comedian John Oliver, die bekend staat om zijn scherpe analyses van het nieuws, gaf daarom een heldere uitleg over de discussie.

Wekelijks zoomt de Britse comedian John Oliver in op een belangrijke ontwikkeling. Niet verrassend komen daar regelmatig belangrijke voorbeelden voorbij met een technologisch tintje, van wraakporno tot de ontdekkingen van Edward Snowden. Afgelopen week was het de beurt aan het encryptiedebat tussen de FBI en Apple.

Encryptie zorgt ervoor dat alles wat jij aan data verstuurt, niet zomaar door anderen is in te lezen. Hier lees je hoe encryptie nu precies werkt. Het encryptiedebat gaat over de FBI die wil dat Apple helpt bij het kraken van de iPhone van een schutter die betrokken was bij de aanslag in San Bernardino. Hiermee kan mogelijk een motief voor de aanslag ontdekt kan worden. Apple weigert dit echter omdat hiermee volgens Apple de veiligheid van andere Apple-telefoons in gevaar zou worden gebracht.

Oliver laat weten in het debat aan de kant van Apple te staan. Wat veel mensen volgens Oliver namelijk niet weten dat Apple met man en macht probeert om zijn besturingssysteem te beveiligen. Desondanks is iOS 8 volgens Oliver al gemakkelijk te hacken. Wanneer Apple de FBI dan ook nog eens moet gaan helpen bij het kraken van iPhones wordt de software helemaal onveilig. Hij maakt daarbij de vergelijking met een ‘gouden sleutel’. Wanneer Apple deze gouden sleutel maakt, kan deze gouden sleutel ook weer gestolen worden en misbruikt worden.