Het Eurovisie Songfestival gaat van start! Dit moet je weten

Eurovisie Songfestival

Na een legendarische Nederlandse editie in 2021, gaat het Eurovisie Songfestival nu bijna van start in Italië. Deze week barst het feest los en natuurlijk kunnen wij daar weer van genieten via internet en televisie.

Om maar even te beginnen met de belangrijkste zaken: wanneer en hoe zie je het Songfestival eigenlijk? De eerste halve finale is morgen (dinsdag 10 mei) al, waarin zeventien acts het podium op komen. En ja, Nederland zit daar dus ook bij. S10 mag als achtste van de avond het nummer ter gehoren brengen. Verder hoor je morgen Albanië, Letland, Litouwen, Zwitserland, Slovenië, Oekraïne, Bulgarije, Moldavië, Portugal, Kroatië, Denemarken, Oostenrijk, IJsland, Griekenland, Noorwegen en Armenië. De tweede halve finale volgt aanstaande donderdag (12 mei), waarin de resterende landen meedoen.

De beide halve finales zie je om 21:00 uur op NPO 1. Een half uurtje eerder begint de voorbeschouwing al. Per halve finale gaan tien landen door naar de finale, die aanstaande zaterdag (14 mei) om 21:00 te zien is op NPO 1. Een aantal landen staan echter gegarandeerd in die finale, omdat ze het meeste geld bijdragen aan het festival of – in het geval van Italië – omdat ze de vorige editie wonnen. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zien we zaterdag dus sowieso.

Onze inzending: S10

Voor Nederland doet dit jaar dus S10 mee, ook bekend als Stien den Hollander. Zij is een Nederlandse rapper en zangeres, en doet mee met het nummer De Diepte. En ja, dat nummer is natuurlijk al te horen.

Daarnaast hebben we natuurlijk weer Nederlandse commentatoren voor de uitzendingen hier. Dit jaar zijn dat Jan Smit en Cornald Maas. Dat zijn bekenden, want zij deden de presentatie in voorgaande jaren ook samen. Jan Smit stond vorig jaar bovendien als presentator op het podium, samen met Chantal Janzen en Nikki de Jager.

Wie maakt kans op winst?

De grote vraag is natuurlijk: maakt S10 ook een kans om te winnen? Als we de bookmakers moeten geloven, is dat helemaal nog niet zo zeker. Zij zien namelijk drie andere grote kanshebbers, schrijft 3FM. Onder meer Zweden maakt volgens de bookmakers kans om in de top drie te komen. Zij zenden het nummer Hold Me Closer in van Cornelia Jakobs, dat gaat over de emotionele rollercoaster die bij een moeilijke break-up komt kijken.

Een andere kanshebber is Oekraïne, dat nu natuurlijk ook veel sympathie krijgt vanwege de oorlog in het land. Dit jaar zendt het land een nummer van Kalush Orchestra in: Stefania. Met het nummer brengen ze een ode aan de moeder in de vorm van zang en rap. Bookmakers denken dat Oekraïne zelfs kan winnen.

Maar ook Italië – de winnaar van vorig jaar – maakt volgens de bookmakers weer kans. Hun inzending is Mahmood en Blanco, met het nummer Brividi. Dat nummer gaat over het verlangen om in vrijheid lief te mogen hebben en de angsten die daarbij komen kijken. Overigens is Mahmood een bekend gezicht bij het Eurovisie Songfestival: hij deed in 2019 ook mee en werd toen tweede. Onze eigen Duncan Laurence won dat jaar.

Een heel week Eurovisie Songfestival

Natuurlijk kijken we deze week voornamelijk naar de halve finales en de finale op zaterdag, maar er wordt op tv nog veel meer rondom het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Zo verschijnt woensdag 11 mei het eerste deel van een tweedelige documentaire over 35 jaar Eurovisie Songfestival. Vanaf 16:15 zie je op NPO 1 alles over het Songfestival tussen 1956 en 1972. Het tweede deel volgt donderdag 12 mei om 16:15 uur, waarin het gaat over de periode tussen 1973 en 1991.

Vrijdag kunnen we vervolgens lekker vooruit gaan kijken naar de finale op zaterdag. Om 22:24 uur kijken bekende Nederlanders en Songfestivalliefhebbers op NPO 3 vooruit op de optredens. Onder meer Carolien Borgers, Meaux, Blanks, Richard Groenendijk, Sharon Doorson, Jeroen Kijk in de Vegte en Hugo Kennis blikken vooruit.

Om 23:15 uur volgt dan Het Grote Songfestivalfeest op NPO 3. Tijdens dit concert staan talloze songfestivalhelden op hetzelfde podium, om het beste van het Eurovisie Songfestival van de afgelopen 50 jaar ter gehoren te brengen. Er zijn onder meer optredens van Dana International, Teach-In, Emilie de Forest, Ruth Jacott en Johnny Logan.

Beeld: Shutterstock.com