Numrush

Het Internet of Things zorgt voor een revolutie in de energie-industrie

Het Internet of Things zorgt voor grote veranderingen. Opeens is het mogelijk om sensoren in huis te plaatsen, dingen te kunnen meten, van alles te kunnen delen en altijd en overal toegang te krijgen tot allerlei informatie over huishoudelijke apparatuur. Al deze sensoren hebben een constante stroomtoevoer nodig. Reden dan ook voor de energie-industrie om eens aandachtig naar het Internet of Things te kijken!

Bryant Vincent van Smart Energy Efficiency geeft vijf redenen waarom het IoT een revolutie kan betekenen in de wereld van energie. Ten eerste ‘things’ van het IoT betekenen vaak draadloze, batterijloze apparatuur, die voor eigen energie zorgt en constant data verstuurd. Dat is een hele uitdaging om technisch voor elkaar te krijgen!

Het IoT biedt een uitgelezen kans om (bijna) gratis data te verzamelen. Deze data kan helpen in het efficiënt regelen van de energie in en rondom het huis. Een van de grote uitdagingen is hier echter het goed analyseren van al die data die je hiermee kunt verzamelen en ervoor zorgen dat de data daadwerkelijk waarde oplevert.

Ten derde stelt het al deze verzamelde data bedrijven in staat om altijd de goede beslissing te kunnen nemen. “We can imagine very up-and-coming use of the data generated by an IoT for energy management purpose, such as highly detailed, location-specific energy consuming behaviours’ qualification.” Heel persoonlijk energie-management dus.

Als vierde noemt Vincent het stimuleren van innovaties. Omdat de technologie en de materialen om zelf IoT-apparatuur te bouwen steeds goedkoper wordt, vinden er steeds meer innovaties plaats op dit gebied. Deze innovaties zijn ook zichtbaar op het gebied van energie. Vincent verwacht dat deze innovaties alleen maar toe zullen nemen.

Als laatste kan het IoT zorgen voor een verminderingen van het energie-verbruik door de consument. Het IoT speelt namelijk in op het gedrag van de gebruiker. Als iemand niet thuis is, zou de verlichting bijvoorbeeld vanzelf uit kunnen gaan. Hoe meer sensoren, hoe meer energie er bespaard kan worden!