Numrush

Het is Coming Out Day! Zo kun je het vieren

IDAHOBIT, LGBTQ, regenboogvlag, Coming Out Day

Foto: Shutterstock.com

Ieder jaar op 11 oktober is het Coming Out Day: een dag om stil te staan bij het moment dat iedereen mag zijn wie die is en wil zijn. En een dag om stil te staan bij het moment dat mensen uit de kast (willen) komen. Een goede dag voor een feestje dus! En feestjes, die zijn er.

Coming Out Day ontstond ooit naar aanleiding van een protestmars. In 1987 had een Amerikaanse rechter het verbod op homoseksuele handelingen erkend. Mensen werden boos en besloten een protestmars te organiseren. Een half miljoen mensen liepen mee in de mars in Washington. In 1988 werd vervolgens de eerste Coming Out Day georganiseerd in de V.S. In 2009 riep toenmalig minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 11 oktober ook in Nederland uit tot Coming Out-dag. Sindsdien zijn er diverse activiteiten op deze dag, zo ook vandaag.

Coming Out Day vieren

Nederland kent natuurlijk diverse feestdagen rondom LGBTQ+. Zo is er de Gay Pride en Roze Zaterdag. Maar op die dagen is er één groot, centraal feest of een viering. Coming Out Day is daarin anders: in heel Nederland zijn kleinere activiteiten, die georganiseerd worden door lokale organisaties. Op sommige plekken is het zelfs ‘regenboogweek’, met meerdere dagen feest. Al die feesten en vieringen kun je vinden op een overzicht van het COC. Maar wij zetten er een aantal op een rij.

Eén van de locaties waar er een week lang activiteiten zijn, is Nijmegen. Daar is het nu Coming Out Week, met onder meer de Regenboogdialoog. Daarin wordt gesproken over hoe het is om uit de kast te komen en hoe er nu met LGBTQ+-mensen wordt omgegaan. Daarnaast zijn er filmvoorstellingen en is er het Pink Summer Sport Tournament.

Ook op andere plekken wordt er gesproken over LGBTQ+-emancipatie en andere gerelateerde onderwerpen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Tilburg en Groningen. In Enschede, Schiedam en Amsterdam zijn verder netwerkevenementen en feestjes te vinden. En natuurlijk wordt op heel veel plekken in Nederland – zoals bij gemeenten en de politie – de regenboogvlag gehesen.