‘Het is nu goedkoper om een elektrische auto te hebben dan een dieselauto’

Elektrische auto, elektrische auto's

Volgens autoleasebedrijf LeasePlan zijn de maandlasten voor het rijden in een elektrische auto voor het eerst lager dan die voor een dieselauto. Rijd je in Nederland in een elektrisch voertuig, dan betaal je maandelijks gemiddeld 829 euro. Voor een diesel betaal je maandelijks 32 euro meer, namelijk 861 euro. Bezineauto’s zijn echter nog altijd goedkoper.

Voor een bezineauto betaal je maandelijks namelijk gemiddeld 785 euro. Maar een elektrische auto wordt dus wel goedkoper. Wel betaal je gemiddeld meer aan belasting, wat met name te maken heeft met de hogere aanschafprijs van de voertuigen. Maar op brandstof bespaar je veel.

Noorwegen

LeasePlan vergeleek voor het onderzoek de totale maandelijkse kosten over een periode van 48 maanden. Daarbij werd jaarlijks 30.000 kilometer gereden. Daarbij testte het bedrijf een type auto in zowel een benzine- en dieseluitvoering als een elektrische uitvoering. Het onderzoek werd in 21 landen uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat alleen in Noorwegen de kosten voor een elektrisch voertuig lager zijn dan die van auto’s met een benzine- of dieselmotor. Wel nemen de kosten voor elektrisch rijden in veel andere landen snel af, omdat er meer betaalbare types van de voertuigen op de markt komen. Daarnaast worden er meer elektrische auto’s geproduceerd, waardoor ze goedkoper worden.