Numrush

MIT ontwikkelt plakbare, flexibele en slimme pleister

Onderzoekers van het MIT hebben, naar eigen zeggen, de pleister van de toekomst ontworpen. De pleister is plakbaar, flexibel, bevat temperatuursensors, LED-lampjes en speciale toevoerkanalen om medicijnen af te geven.

De speciale pleister kan medicijnen loslaten als bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur verandert en kan lichtsignalen geven wanneer het medicijn bijna op is. Door de rekbare vorm kan hij zelfs worden aangebracht op flexibele zones zoals ellebogen en knieën.

De leider van het onderzoek, Xuanhe Zhao, laat aan Wired weten dat elektronica vaak hard en droog is. Dit terwijl het menselijk lichaam juist zacht, flexibel en vochtig is. Deze twee verschillen dus drastisch van elkaar.

Als je elektronica in contact wil brengen met het menselijk lichaam, bijvoorbeeld voor het toevoegen van medicijnen of het monitoren van de gezondheid, dan is het zeer wenselijk om een elektronisch apparaat te maken dat flexibel en zacht is.

Het behandelen van brandwonden

Voor de speciale pleister hebben de onderzoekers daarom hydrogel gebruikt. Hydrogel werd vroeger gebruikt voor het verlijmen van harde metalen zoals goud, aluminium en titanium. Meestal is hydrogel dan ook broos en niet rekbaar.

De onderzoekers brachten daarom een titanium draad aan in de hydrogel, die wanneer hij meerdere keren wordt uitgerekt op een gegeven moment constante geleidingsvermogen produceert. Daarnaast blijven de verschillende sensoren en kanalen, wanneer de pleister volledig is uitgerekt, in contact.

Het team hoopt dat de pleister binnenkort gebruikt kan worden bij het behandelen van brandwonden. Op lange termijn hopen de onderzoekers de pleister te kunnen gebruiken om kleine elektronica in het lichaam af te geven zoals bijvoorbeeld glucose-sensoren en neurale sondes.