Het Pentagon heeft een laser die je kan identificeren via je hartslag

Pentagon

Biometrische gegevens zijn de meeste mensen niet langer onbekend. Tegenwoordig gebruiken we ze bijvoorbeeld om in te loggen, onder meer door je vingerafdruk te scannen op je telefoon. Het Pentagon kan echter een iets andere vorm van biometrische gegevens gebruiken om je te identificeren: je hartslag. Dat meldt MIT Technology Review.

Net als dat je iris en je vingerafdruk uniek zijn, is ook iedereens hart anders. Je hartslag kan dus gebruikt worden om je van anderen te onderscheiden, en dat kan zelfs op een grote afstand. Dat vond het Amerikaanse Pentagon wel interessant.

Een nieuw apparaat dat voor het Pentagon ontwikkeld is – nadat de Special Forces hierom vroegen – kan mensen dan ook identificeren, zonder dat het je gezicht hoeft te zien. Het detecteert namelijk je unieke hartslag met een infraroodlaser. Het apparaat werkt op 200 meter afstand, maar met een betere laser kun je dit vanaf een nog grotere afstand doen.

Jetson

Het gebruik van infraroodsensoren is niet nieuw. Dergelijke sensoren worden nu al veel gebruikt om de hartslag van een patiënt automatisch te meten. De sensoren werken door veranderingen in de reflecties van het infraroodlicht te meten. Die veranderingen worden veroorzaakt door je bloedsomloop.

Het nieuwe apparaat, Jetson, gebruikt een techniek om bewegingen aan het oppervlak veroorzaakt door de hartslag te meten. Het systeem werkt door je kleding heen, al wordt het lastig als je iets aan hebt dat dikker is dan een winterjas.

Jetson is natuurlijk niet onfeilbaar. Sterker nog: het apparaat werkt alleen als je zit of staat. Het duurt namelijk 30 seconden voordat er een goede reactie komt. Loop je dus over straat, dan is de kans groot dat de laser niet genoeg tijd heeft gehad om je te identificeren.

Accuraatheid

Wel is Jetson erg accuraat. Het apparaat heeft een accuraatheid van 95 procent bij goede omstandigheden, en dit kan zelfs nog verder verbeterd worden. In de praktijk wordt Jetson mogelijk naast gezichtsherkenning en andere identificatiemethodes gebruikt. De grootste uitdaging is dan nog het verkrijgen van al die verschillende hartslagen, om mensen te kunnen identificeren.

Foto: Shutterstock.com