Het ‘Predictables’ project voorspelt je toekomst op basis van je digitale interacties

De toekomst voorspellen is een kunst die al beoefend wordt vanaf het ontstaan van de mensheid. Al in het oude China, Egypte en Babylonië – zo’n vierduizend jaar voor onze tijdrekening – werden waarzeggers geraadpleegd. In de Griekse mythologie en andere religies wordt gesproken over orakels en profetische dromen en in de Bijbel over koningen die waarzeggers bezochten.

Hoewel er tegenwoordig door weinig mensen veel waarde wordt gehecht aan dat soort praktijken is de mensheid nog steeds op zoek naar patronen die een indicatie zouden kunnen zijn van wat er in de toekomst gaat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de moderne meteorologie waarbij onderzoek wordt gedaan naar patronen in de beweging van hemellichamen.

Of denk aan algoritmes die meer en meer worden ingezet voor het analyseren van patronen om op basis daarvan inschattingen te doen over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Christopher Steiner, auteur van het boek Automate This: How Algorithms Came to Rule Our World, schrijft dan ook niet voor niets: “algorithms are taking over everything”. Algoritmes worden inmiddels in bijna elk mogelijk veld gebruikt: politiek, de beurs, nationale beveiliging, gezondheidszorg en zelfs voor de productie van muziek.

Dor Tal is een Israëlische designer die recentelijk is afgestudeerd van de Bezalel Academy of Arts and Design. Met zijn project “Predictables” wil Tal de toekomst voorspellen op individueel niveau. Hij ziet het project als een verfrissende interpretatie van de mensheid’s historische zoektocht naar de toekomst.

464669_orig

Predictables is opgebouwd uit twee componenten: een smartwatch en een projector die beiden in verbinding staan met een app. De app maakt gebruik van een algoritme om te zoeken naar:

…patterns, frameworks and links in the torrent of information that one generates though one’s everyday interaction with the surrounding digital world.

Daardoor kan het algoritme in theorie voorspellen welke ontwikkelingen zullen plaatsvinden op verschillende vlakken van je leven zoals je carriere, relaties, vriendschappen en meer. Zodra het algoritme een toekomstig evenement detecteert dan berekent de app een aanbevolen actie voor de gebruiker om zo het beste om te kunnen gaan met de toekomst. Je bedient de app met behulp van speciaal ontwikkelde projectors die gebruik maken van platte oppervlaktes zoals een muur of je hand om daarop de toekomst te presenteren.

Presentables is dus eigenlijk een hedendaagse waarzegger die toekomstige evenementen voor je visualiseert en je adviseert over de beste manier om daarmee om te gaan. Zouden we ons in de toekomst allemaal laten adviseren over het kopen van een ring voor je vriend(in) door een app?