Numrush

Het Twittergedrag van New York tijdens orkaan Sandy

Vorige week hield de wereld even de adem in toen orkaan Sandy een spoor van verwoesting achterliet op Cuba, de Dominicaanse Republiek en de oostkust van de Verenigde Staten. Veel nieuws kwam uit New York, de stad die dankzij zijn imago en populatie zo’n beetje “de stem van Sandy” op Twitter maakte. Maar wat kunnen we leren van al die berichten?

De jongens en meiden van Floating Sheep – zie hier meer over dat collectief en hun maffe naam – hebben de tweets van de dagen in aanloop naar en tijdens de storm verzameld en op een kaart gezet. Niet geheel opvallend bleek dat het merendeel van de tweets verstuurd werden vanuit rijkere en dichtbevolkte Manhattan. Sommige events zorgde voor een behoorlijke “spike” in die regio, zoals de bungelende hijskraan op 57th Street, terwijl andere events als explosies of evacuaties niet te zien op de kaart.

Opvallend is ook het patroon van tweets in de verschillende straten, in plaats van een wildgroei aan events over de kaart. Een logisch gevolg van de praktijk: mensen melden en retweeten nu eenmaal makkelijker geplande evacuaties of ander nieuws vanuit hun huis of schuilplaats dan dat ze rennend voor gevaar nog even een tweet verzenden.

De analysten van Floating Sheep wijzen ons echter nog op een ander interessante conclusie. Het aantal tweets in de gebieden met aanzienlijk lager inkomen, zoals bijv. Harlem was dan wel behoorlijk stabiel, het aantal Spaanstalige tweets uit de getroffen gebieden waar zich miljoenen Spaanstalige inwoners bevinden bleef uitermate laag. Wat heet; de onderzoekers wisten slechts 5 Spaanstalige tweets uit New York te filteren!