Het verschil tussen een ‘nerd’ en een ‘geek’ (volgens Twitter)

Wat kun je zo’n beetje ontdekken wanneer je 2.6 miljoen tweets tussen december 2012 en januari 2013 onderzoekt? Nou, het verschil tussen een ‘nerd’ en een ‘geek’ bijvoorbeeld. Blogger Burr Settles deed exact dat en kwam tot een intrigerende dataplot!

Settles stelde zichzelf een helder doel: hoe maak ik het verschil tussen een nerd en een gek duidelijk? Want hoewel onlosmakelijk met elkaar verbonden, praten we volgens de blogger over twee verschillende entiteiten.

Geeks are fans, and fans collect stuff; nerds are practitioners, and practitioners play with ideas. In my mind, “geek” and “nerd” are related, but capture different dimensions of an intense dedication to a subject.

Het leverde een fascinerende plot op:

geeknerd-plot-01

Om tot zijn resultaten te komen gebruikte Settles de zogenaamde PMI-formule (Pointwise Mutual Information) om te bepalen hoeveel bepaalde woorden in een bepaalde context met elkaar gebruikt worden.

De Amerikaan zou nu graag zijn onderzoek toepassen op Google’s Ngram, de database met meestgebruikte woorden in meer dan 6 miljoen boeken. Om heel eerlijk te zijn kan ik ook niet wachten op de uitkomst van dat onderzoek!

Meer over Settles’ onderzoek, zijn methode en learnings in zijn blogpost! Nog meer “Geek vs Nerd”? Check dan deze infographic!