Het Witte Huis lanceert klimaatdata project; Google en Intel helpen

Gisteren kondigde The Obama administration het Climate Data Initiative aan, een programma dat gebruik gaat maken van data die gerelateerd is aan klimaatverandering. Met behulp van deze data zullen tools worden ontwikkeld voor stadsplanners en lokale overheden, zodat zij bewust in kunnen spelen op de klimaatverandering.

Het initiatief verzamelt data van groepen als de NASA, USGS (U.S. Geological Survey), en DOD (Department of Defense), en koppelt deze met data, technologie en nieuwe programma’s van bedrijven als Google, Intel en ESRI.

Tijdens een livestream-aankondiging van het witte huis riep John Podesta tech-bedrijven op tot actie. Zij zouden deze schat aan open data en bestaande technologie moeten gebruiken om nieuwe tools te ontwikkelen voor lokale gemeenschappen.

Data over klimaatverandering is erg complex en draait om vele verschillende natuursystemen, van data over oceanen en de atmosfeer tot arctische gegevens. Om dit inzichtelijk en begrijpelijk te maken heeft the Obama administration een website ontwikkeld waar al deze data wordt verzameld en beschikbaar gesteld.

Het initiatief kent nu al een lange lijst van startups en tech-bedrijven die willen helpen en verschillende initiatieven zijn gestart. Zo doneert Google cloud computing en opslagruimte en organiseert Intel drie hackathons met betrekking tot de data. Ook datavis startup CartoDB draagt bij en lanceert een groot programma om non-profit organisaties te stimuleren data-gestuurde tools te ontwikkelen.

Een betere planning en visualisatietools kunnen cruciaal zijn voor de maatschappij, niet alleen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, maar ook om mensen te mobiliseren te helpen in de strijd. Met name datavisualisaties spelen een belangrijke rol in hoe ze de impact van klimaatverandering op aarde kunnen laten zien aan lokale gemeenschappen.