Hier zochten we in 2017 het meeste naar op Google

Google

Google sluit het jaar altijd af met het zogenaamde Year in Search. Daarin wordt getoond waar mensen in bepaalde landen en wereldwijd dat jaar het meeste op zochten. Ook dit jaar is de lijst weer verschenen, die gepresenteerd werd tijdens Boom Chicago.

De grote vraag is dan natuurlijk: wat hield ons dit jaar bezig? In de zoekopdrachten van 2017 is dat goed te zien. Bovenaan de zoekopdrachten van Nederland staat Anne Faber, het meisje dat van het najaar verdween tijdens een fietstocht. Later werd ze verkracht en vermoord teruggevonden. Er is al een verdachte opgepakt.

Natuurlijk waren we ook veel bezig met de Tweede Kamerverkiezingen, waardoor we veel zochten naar de bekende stemwijzer. Deze zoekopdracht neemt de tweede plaats in. Op plek drie staat Patricia Paay, die in het nieuws kwam vanwege haar golden shower-video.

De top vijf wordt afgemaakt door Abdelhak Nouri, de plots overleden voetballer van Ajax, en de Staatsloterij Oudejaarstrekking.

Gadgets

Maar natuurlijk waren we ook bezig met wat leuke gadgets. Op plaats 6 staat bijvoorbeeld de iPhone 8. De iPhone X staat niet in onze top 10. Misschien wel logisch, want lange tijd ging iedereen er vanuit dat de iPhone X de naam iPhone 8 zou dragen. Dat bleek natuurlijk niet het geval.

Verder heeft ook de Fidget Spinner zijn weg naar de top 10 gevonden, met een plekje op 7. Dit leuke gadget kwamen we overal tegen. Op kantoor, op straat en in de klas. Niet iedereen was daar blij mee, vooral de leraren niet.

Wereldwijd

Wereldwijd waren we logischerwijs met hele andere dingen bezig. In deze lijst staat de orkaan Irma op de eerste plaats. Deze orkaan raasde op 6 september over de Caribische eilanden, waarbij ons eigen Sint Maarten het hardst werd geraakt. Irma was een ontzettend zware orkaan, waar de hoogste categorie (5) eigenlijk al niet meer voldoende voor was. De orkaan raasde uiteindelijk ook nog over delen van Amerika heen.

Verder zien we in deze lijst Matt Lauer (4) staan, die beschuldigd werd van ongepast seksueel gedrag. Helemaal aan de andere kant van dat spectrum staat Meghan Markle (5), de nieuwe verloofde van de Britse prins Harry en actrice bekend van Suits. Op plaats zes staat de veelbesproken serie 13 Reasons Why. Tot slot is er ook een plekje voor de overleden zanger van Linkin Park. Chester Bennington staat op plek 9.

Een deel van de Nederlandse lijst zien we natuurlijk wel terug in de wereldwijde top 10. Op plaats 2 en 3 staan bijvoorbeeld de iPhone 8 en iPhone X. Ook de Fidget Spinner komt er op terug, al is het op plaats 8.

Geen Zwarte Piet

Opvallend is natuurlijk dat twee veelbesproken onderwerpen niet in de trending-lijsten voorkomen: president Trump en Zwarte Piet.

“De lijsten zijn gebaseerd op zoektermen die in 2017 veel vaker zijn gedaan in vergelijking met 2016. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom Donald Trump, waar Nederland in 2016 al zeer veel naar gezocht, niet in de lijst voorkomt”, aldus Rachid Finge van Google Nederland.

Eindejaarsconference

De Nederlandse lijsten werden dit jaar gepresenteerd tijdens Boom Chicago. Comedians Pep Rosenfeld en Greg Shapiro kregen de tien trending zoekopdrachten van Nederland in handen. Daarmee maakten zij de “eerste crowdsourced” eindejaarsconference.

Die conference werd opgenomen in het Rozentheater in Amsterdam en is nu te zien op YouTube (of hieronder). “Wat mooi is aan de show van Boom Chicago is dat Nederland het hele jaar via zoekopdrachten heeft bepaald waar die over gaat. Dit is met recht een crowdsourced eindejaarsconference”, aldus Finge.